Öppna för fler enkla jobb och ta bort las

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-11-10 | Publicerad 2015-10-09

Skånemoderater: Lagstiftaren måste ta över när parterna inte tar ansvar

En moderat rapport lyfter bland annat förslag om att minska beskattningen av småföretagare och att utöka rut-avdraget.

DEBATT. Sverige utvecklas och förändras. Arbetsmarknaden ser inte längre ut som den gjorde för 33 år sedan, då den senaste större reformen av lagen om anställningsskydd (las) genomfördes. Numera är få människor benägna att stanna hela sin yrkesverksamma tid på samma jobb. Större rörlighet efterfrågas.

Trots det har vi en lagstiftning som anger att enda vägen till anställningstrygghet är att stanna på samma arbete så länge som möjligt. Våra regler överlämnar också ett stort ansvar till arbetsmarknadens parter, ett ansvar som de inte alltid bär upp.

Nya Moderaterna omprövar nu sin politik för att kunna möta framtidens utmaningar. Då måste vi vara beredda att också ompröva det trygghetsbegrepp som har varit styrande för svensk arbetsmarknadslagstiftning. Regelverket ska inte bara formas för att skydda dem som är inne på marknaden, utan också för att välkomna dem som står utanför. Ju fler som jobbar, desto tryggare blir Sverige.

I den moderata rapporten ”Ekonomisk politik som bryter det nya utanförskapet” lyfts en rad viktiga förslag för svensk arbetsmarknad. Det handlar bland annat om att minska beskattningen av småföretagare, att utöka rut-avdraget och att underlätta för vuxna att studera och skola om sig. Man föreslår även skattelättnader för dem med allra lägst inkomster, ett så kallat ”förstajobbet-avdrag”, vilket ökar drivkrafterna för människor med låga inkomster att arbeta.

Det är välkommet att Nya Moderaterna i rapporten också tar steg för att förändra arbetslöshetsförsäkringen och att man föreslår första jobbet-anställningar som undantas från förtursreglerna i LAS.

Tyvärr får flexibiliteten inte tillräckligt stort utrymme. Att behålla turordningsreglerna samtidigt som man höjer a-kassan gör inte arbetsmarknaden mer rörlig och lättare att komma in på. Vi skulle hellre se att man i ett första steg låter alla företag, oavsett storlek, undanta fem anställda från turordningsreglerna för att på sikt helt avskaffa reglerna om turordning.

Med dagens arbetsmarknadsregler är det den som har varit anställd kortast tid på en arbetsplats som först blir av med sitt arbete vid uppsägningar. Detta är problematiskt av flera skäl: dels på grund av att unga och utrikes födda ofta är de som varit anställda kortast tid på en arbetsplats. Dels på grund av att lagstiftningen bidrar till att anställda med erfarenhet drar sig för att byta jobb. Vid personalomställning tvingas företagen att rätta sig efter andra faktorer än kompetens och lämplighet. Det är inte rättvist. Mindre företag kan numera göra vissa undantag från turordningsreglerna, men detta råder inte bot på arbetsmarknadens problem i stort. Det riskerar snarare att bidra till att företag tvekar inför att växa sig större.

Vi måste också öppna upp vår arbetsmarknad för fler enkla jobb. Sverige har i dag lägst andel enkla jobb inom EU. I exempelvis Tyskland bidrar den typen av jobb till att hålla nere arbetslösheten. Vi tar emot historiskt många flyktingar som måste beredas plats på den svenska arbetsmarknaden.

Alla som kan ska jobba. De som redan har utbildning ska få snabb och säker validering. Men arbetsmarknaden måste vara öppen även för dem som saknar gymnasieutbildning. För det måste väl ändå vara bättre att människor går till ett lågavlönat arbete än att de går på bidrag? Arbetsmarknadens parter tar inte sitt ansvar när de kommer överens om alltför höga minimilöner. Därför bör lagstiftaren möjliggöra för sådana jobb.

Nu måste vi våga ta steget för att fler ska kunna komma in på- och bli en del av arbetsmarknaden. För att fler ska kunna få ett första jobb. För att bryta det nya utanförskapet.

Anna Jähnke

ordförande Moderaterna i Helsingborg, kommunalråd

Maria Malmer Stenergard

ordförande Moderaterna i Kristianstad, riksdagsledamot

Torbjörn Tegnhammar

oppositionsråd (M), Malmö

Linda Allansson Wester

kommunstyrelsens ordförande (M), Svedala

Robin Holmberg

oppositionsråd (M), Ängelholm