Kommer S någonsin att erkänna sina misstag?

Debattören: Konsekvenserna efter årtionden av verklighetsfrånvänd politik visar sig nu

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-11-10

Det är närmast ofattbart att Socialdemokraterna har fräckheten att klandra den nuvarande regeringen för de problem vi står inför i dag. De har i årtionden drivit en verklighetsfrånvänd politik vars konsekvenser nu blir allt mer synliga, skriver Henrik Gustafsson.

DEBATT. När Socialdemokraterna gör ansträngningar för att redigera det förflutna, blir det uppenbart att de har släppt sin moraliska vägledning.

De har i årtionden drivit en verklighetsfrånvänd politik, vars konsekvenser nu blir allt mer synliga. 

 

Begreppet ”systemkollaps” är inte längre en överdrift, med tanke på att kriminella gäng nu etablerat en nästan maffialiknande närvaro, infiltrerat olika delar av samhället och underminerat våra grundläggande strukturer.

Detta är arvet efter en socialdemokratisk politik.

Man skulle kunna förvänta sig att självinsikt och ärlighet skulle vara prioriterat, men i stället hävdar de att den enda lösningen är ett blocköverskridande samarbete där Socialdemokraterna spelar en central roll.

Att förespråka mer av samma politik som lett oss hit verkar absurt, men det är den ståndpunkt de envist håller fast vid.

 

De gör inte detta av en genuin önskan att rädda Sverige, det ska vara tydligt.

Det grundläggande motivet är deras rädsla för att bli hållna ansvariga för den pågående kollapsen, och slutligen, när situationen är under kontroll, att stå utanför ett samarbete som bidragit till positiv förändring och samhällsutveckling.

 

Med närmare 15 års erfarenhet i politiken, på olika nivåer, kan jag utan tvekan bekräfta att den politiska världen är precis så cynisk som jag beskriver, särskilt i ett maktparti som Socialdemokraterna.

Genom att framställa sig själva som en del av lösningen i stället för problemets källa, strävar de efter att omforma sin image och sitt förtroendekapital och på så sätt sudda ut deras egna misstag och ansvar för krisen.

Därför är det nödvändigt att bryta igenom deras framställning och i stället kräva verkligt ansvarstagande från Socialdemokraterna. Det finns något djupt oroande i hur de nu efterlyser samarbete som den enda vägen framåt. Som om de glömt bort vilka som precis styrt landet i åtta år.

 

När man trodde att den politiska arenan inte kunde bli mer besudlad, kom Socialdemokraterna med en rapport om hur det första året med den nya regeringen har förflutit, med fokus på samarbetet med Sverigedemokraterna och utvecklingen inom kriminalpolitiken.

Man måste vara bra naiv för att tro att ett år av försök till ny politik kan lösa problem som har ackumulerats under decennier – särskilt de senaste åtta åren under Socialdemokraternas styre.

 

Det är närmast ofattbart att de har fräckheten att klandra den nuvarande regeringen för de problem vi står inför i dag. Men detta förefaller att ligga i linje med deras sätt att kommunicera politiskt och deras ihärdiga försök att vilseleda väljarna.

Som när Stefan Löfven i dagarna angrep Tesla för att de inte har kollektivavtal. Att hans arbetsgivare inte heller har kollektivavtal verkar kvitta.

I en socialdemokratisk sfär är dubbla måttstockar och inkonsekventa beslut en del av identiteten.

 

Låt oss inte falla för Socialdemokraternas försök att skriva om historien för att framställa sig som det enda partiet för förändring.

Det är dags att med tydlighet och beslutsamhet avlägsna deras retorik och genomföra en förändring som grundar sig på verklighetens behov, snarare än på politisk opportunism och bondfångeri.

 

Det är endast genom äkta och uppriktigt ansvarstagande, befriat från politiska spel, som vi kan börja reparera vår skadade nation och återställa vår trygghet. Den politiska manövern att skjuta över skulden på andra för sina egna misslyckanden har blivit en vanlig taktik, men i detta fall är det särskilt genomskinligt.

Vi måste ställa oss frågan: Hur kan ett parti som varit delaktigt i att skapa problemen i går, ha lösningarna i dag? Det är en paradox som utmanar både logik och sunt förnuft. Eller visste man vad man gjorde när man drev sin politik hela vägen in i kaklet?

 

Att vara emot ett förslag samtidigt som man säger sig stödja det är ett annat tecken på den djupa inkonsekvens som råder.

Frågan om militär hjälp till polisen är en sådan fråga. Det är ett spel med ord och ett sätt att positionera sig genom att framstå som att man är både emot och för på samma gång.

Det är som att gå i cirkel, där målet verkar vara att skapa en bild av enighet, samtidigt som man undergräver den verkliga möjligheten till samarbete och framsteg.

 

När vi reflekterar över de senaste årens turbulens och politiska misstag, måste vi ställa oss frågan om vad äkta ansvarstagande egentligen innebär.

Att stå upp för sina handlingar, att erkänna misstag och att ta konkreta steg mot förbättring bör vara grunden i varje ansvarsfullt ledarskap. Men tyvärr verkar denna grundläggande princip ha försvunnit i dimman av politisk strategi och maktspel.

 

Vi står inför en tid där sanning och transparens är viktigare än någonsin. I ett samhälle som kämpar med komplexa utmaningar, både inrikes och internationellt, är det avgörande att gedigen och redig hederlighet går före maktspel och försök till drev. 


Henrik Gustafsson, vd och grundare för GW Consulting Group. Tidigare politiker för Sverigedemokraterna och presschef för partiet fram till 2020

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.