Stoppa straffriheten för att hjälpa brottslingar

L: Det ska vara olagligt att hindra rättvisan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-08-02

I domen står att läsa: ”Tingsrättens tolkning av straffbestämmelsen innebär att det närmast är uteslutet att döma någon för skyddande av brottsling utan att den person vars brottslighet den andre påstås skydda redan har lagförts för sin brottslighet.”Kort sagt - lyckas du skydda en brottsling från att dömas för ett brott, då kan du inte dömas för brottet skyddande av brottsling. En mer absurd brist i lagstiftningen går knappast att hitta, skriver debattörerna.

DEBATT. Om man bara är tillräckligt framgångsrik är det i dagens Sverige, absurt nog, straffritt att hjälpa brottslingar att komma undan. Liberalerna lägger nu ett konkret förslag för att omedelbart täppa till denna lucka i lagen.

Samhället har väntat alldeles för länge med att reagera på nya former av brottlighet. Det handlar om grovt kriminella gäng som utnyttjar varje lucka för att underminera rättsstaten. När Södertörns tingsrätt nyligen dömde två – numera uteslutna – advokater, visar domen på ännu en allvarlig lucka i vår lagstiftning.

Förutom de grova brott som advokaterna döms för, inklusive förberedelse till mord, var de även åtalade för grovt skyddande av brottsling. Det handlar om att de delat sekretessbelagd information och, i ena fallet, att ha instruerat vittnen och målsägande vad de skulle säga i polisförhör. Syftet? Att förundersökningarna som gällde mord och grov misshandel skulle läggas ner – vilket också blev resultatet.

Här finns ett moment 22 i lagstiftningen. Tingsrätten ansåg sig inte kunna göra annat än frikänna advokaterna från ansvar gällande grovt skyddande av brottsling.

I domen står att läsa: ”Tingsrättens tolkning av straffbestämmelsen innebär att det närmast är uteslutet att döma någon för skyddande av brottsling utan att den person vars brottslighet den andre påstås skydda redan har lagförts för sin brottslighet.”

Kort sagt - lyckas du skydda en brottsling från att dömas för ett brott, då kan du inte dömas för brottet skyddande av brottsling. En mer absurd brist i lagstiftningen går knappast att hitta.

Socialdemokraterna har inte visat sig förmögna att komma till rätta med problemen. Under våren lades ett förslag om att utvidga straffansvaret för skyddande av brottsling, men bara genom att kriminalisera förberedelse och försök till brottet.

Detta förslag, som nu även har trätt i kraft, är såklart en förbättring jämfört med tidigare lagstiftning. Ändå missar regeringen fortfarande målet på det sätt domen mot advokaterna nu tydligt åskådliggör.

Liberalerna vill gå längre. Vi vill införa ett helt nytt brott – hindrande av rättvisa, vilket vi lade en motion om redan när regeringens förslag presenterades. Med Liberalernas förslag skulle ett agerande i stil med det som advokaterna åtalades för kunna leda till straff, oavsett om den person som gärningspersonen vill skydda döms för brott eller ej.

Brottet skulle även täcka in andra – inom kriminella kretsar vanligt förekommande - handlingar såsom att exempelvis i ett polisförhör lämna ett falskt alibi för en person eller att betala ett vittne för att lämna falska uppgifter till en polis. I dag är dessa handlingar, absurt nog, helt straffria.

Vi har det senaste årtiondet sett konsekvenserna av att parallellsamhällen fått fotfäste. Dödsskjutningar har blivit vardagsmat och hedersförtryck begränsar friheten för tiotusentals barn och unga. Gängen rekryterar skolbarn för att förstöra sina egna och andras liv. Rättsväsendet måste ha förutsättningar att utreda och lagföra varje brott.

Vi i Liberalerna kommer att möta gängbrottsligheten med en bred mobilisering, med starkare socialtjänst men också en kraftigt utbyggd brottsbekämpning och en straffrätt utan luckor i lagen. Inga kriminella ska slippa undan ansvar för sin grova brottslighet. För detta behövs en ny regering. Reform för reform ska vi bygga ett tryggare Sverige.
Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna
Juno Blom, rättspolitisk talesperson för Liberalerna
Paulina Brandberg, rättspolitisk expert för Liberalerna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.