Nedlagd kärnkraft inte orsaken till elpriserna

Replik från S om elpriskompensationen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-03-08

Elpriskompensationen innebär att hushåll med en normalvilla får 6 000 kronor. Med de högerkonservativa partiernas icke genomförbara förslag hade samma hushåll fått endast 1 750 kronor totalt. Replik från Åsa Westlund och Jennie Nilsson, Socialdemokraterna.

REPLIK. Torsdagen den 24 februari röstade en enig riksdag för regeringens förslag till elpriskompensation – snart får två miljoner hushåll en kompensation för vinterns extrema elpriser.

Elpriskompensationen är en stödåtgärd för de hushåll som drabbats hårdast av de höga elpriserna. För en normalvilla med elvärme, som förbrukar ca 20 000 kWh per år, innebär det ett stöd på sammanlagt 6 000 kronor.

Utöver att oppositionens förslag inte är genomförbart är det heller inte träffsäkert. Med de högerkonservativa partiernas förslag hade samma hushåll fått endast 1 750 kronor totalt.

Detta nämns bekvämt nog inte deras artikel, precis som det faktum att deras förslag framför allt skulle gynna dem med mycket stora fastigheter.

Sverige behöver helt klart öka produktionen av förnybar el och förbättra överföringskapaciteten inom landet.

Men att hävda att nedläggningen av kärnkraft skulle vara orsaken till dagens höga elpriser är att föra väljarna bakom ljuset.

En rapport Moderaterna själva har hänvisat till tidigare, gör samma bedömning som regeringen gällande den primära orsaken till de extrema elpriserna – nämligen de höga priserna på naturgas.

När Putin drog in gasleveranserna steg priserna på el i Europa, vilket även ökade elpriserna i Sverige.

Ingen marknadsaktör vill investera i kärnkraft. Så om M, KD och L menar allvar med att de vill se mer kärnkraft måste de också berätta vem som ska betala för den. Är det Sveriges invånare genom högre skatter eller elkunderna via högre elpris?

Problemet med deras förslag är först och främst att det inte är genomförbart utan helt orimliga konsekvenser. Det är heller inte träffsäkert. Vårt förslag kommer göra större skillnad för de flesta hushåll som berörs.


Åsa Westlund, ordförande i finansutskottet (S)
Jennie Nilsson, vice ordförande i näringsutskottet (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.