Elbidraget är ett lotteri för svenska elkunder

M, KD och L: Alla hushåll borde kompenseras – därför röstar vi nej

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-02-24

Elbidraget som röstas igenom i dag är ett lotteri. Tre miljoner drabbade hushåll får ingen kompensation, trots att elräkningarna rusar. Det är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige, skriver Elisabeth Svantesson, Jakob Forssmed och Mats Persson.

DEBATT. I dag röstar en majoritet i riksdagen för att införa ett elbidrag – statsminister Magdalena Anderssons försök att kompensera för finansminister Magdalena Anderssons misslyckade energipolitik.

Men elbidraget är ett lotteri. Tre miljoner drabbade hushåll får ingen kompensation, trots att elräkningarna rusar. Det är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige.

De senaste månadernas skenande elpriser har fått dramatiska konsekvenser för hushållen. Vi ser nu hur människor tvingas ta banklån för att betala elräkningen.

Orsaken är att Socialdemokraternas och Miljöpartiets energipolitik har havererat. Pålitlig kärnkraft har avvecklats och ersätts med väderberoende elproduktion.

När Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade nej till att agera för att behålla kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 tog man bort elförsörjning motsvarande årsförbrukningen för 2,4 miljoner lägenheter.

Inte nog med att hushållen får dras med hiskeliga elpriser. För att klara vinterdagar när det inte blåser måste Sverige numera importera smutsig el från kontinenten eller elda olja i Karlshamnsverken. Det är ett haveri för klimatet. 

I dag röstar alltså riksdagen för att införa elbidraget. Men faktum är att regeringens lösning endast kompenserar en tredjedel av Sveriges hushåll.

I realiteten innebär Socialdemokraternas förslag att svenskar som bor i lägenhet inte omfattas överhuvudtaget, trots att vi har kunnat ta del av hur de kraftigt höjda elpriserna drabbat såväl den ensamstående mamman som pensionären med små ekonomiska marginaler.

Inte heller tar Socialdemokraternas förslag hänsyn till att Sverige är indelat i olika elprisområden och att en villaägare i Lund betalar väsentligt mer för samma elförbrukning som en villaägare i Luleå. 

Det stannar inte där. I Skåne tvingas nu kyrkor i stället stänga för att inte elkostnaderna ska slå ut övrig verksamhet.

Vi vill att alla elkunder ska kompenseras. Därför har vi under vintern konsekvent argumenterat för sänkta elskatter. Det är moraliskt fel att staten gör stora överskott på att den tidigare så välfungerande svenska elförsörjningen har havererat.

Därtill är sänkta elskatter långt mer träffsäkra eftersom alla omfattas av sänkningen.

Exempelvis skulle en sådan lösning ha inneburit en lindring också för alla de företag som drabbats av denna kostnadskris.

Att regeringen blundar för näringslivets situation två år in i coronakrisen är inget annat än häpnadsväckande. Ansvaret för de uteblivna jobb och investeringar som följer i spåren av detta vilar tungt på statsminister Magdalena Andersson.

Regeringens elbidragslotteri räcker inte på långa vägar för att kompensera hushållen för den misslyckade energipolitiken. Vi är övertygade om att en annan lösning hade varit möjlig.

Vi kommer nu att fortsätta arbeta för en annan skattepolitik och för att bryta de rödgrönas utnötningskrig mot kärnkraften.

I september kan Sverige byta regering. Det kommer i sig att vara den bästa energipolitiska åtgärden på många år.

Då kan de ideologiska skygglapparna kring kärnkraften tas bort. Då blir det ett slut med detta lappande och lagande i efterhand. Och för Miljöpartiets grepp om Sverige.

Det är vårt löfte till väljarna.


Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson (M)
Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson (KD)
Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.