En återstart av Europa ger återstart i Sverige

Replik från Liberalerna om coronafonden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-03-25

Tusentals svenskar arbetar i företag som är beroende av att kunna exportera till Europa. Går det bra för EU går det bra för Sverige. Därför ska vi samarbeta mer i Europa, skriver Karin Karlsbro.

REPLIK. Sverige har i motsats till vad Sverigedemokraterna vill måla upp, till stor del tack vare Liberalerna, hanterat de ekonomiska konsekvenserna av pandemin väl. Genom skarpa stöd har vi hindrat livskraftiga företag från att gå i konkurs. Det har varit helt avgörande för jobb och företagande under den pandemin.

Vi är kritiska till att regeringen inte förmår att betala ut stöden snabbare, inte minst till de småföretagare som har det extremt tufft just nu.

Sverige är ett exportberoende land som är ytterst beroende av återhämtningen i resten av EU. Går det bra för Europa går det bra för Sverige.

När svenska företag kan exportera till EU säkrar vi jobben och välfärden i vårt land. Ett Europa i ekonomisk kris gör Sverige fattigare. Att SD inte ser nyttan av EU förvånar ingen, tillsammans med Vänsterpartiet har de en tradition av att driva linjen att Sverige ska lämna EU.

Ett Europa som rustas för framtiden är ett EU som står starkare inför nästa kris och därför är det självklart för oss att stöden måste gå till grön och digital omställning. Att det vi satsar idag för att skapa tillväxt och välfärd måste hjälpa oss nå klimatmålen är nödvändigt för att framtida generationer ska kunna få det bättre än idag.

Låt oss vara tydliga: Liberalerna är Sveriges EU-vänligaste parti. Det betyder inte att vi vill se villkorslösa bidrag till medlemsländer som har misskött sin ekonomi eller att EU ska bli en superstat. Däremot är vi övertygade om att vi behöver samarbeta mer. Ska vi klara klimatkrisen måste vi samarbeta mer i Europa. 

Vi konstaterar också att SD tydligen också ser problemet med att EU hade för snäva befogenheter för att effektivt hantera pandemin. Gränsöverskridande utmaningar kräver mer samarbete, så även på hälsoområdet, även om sjukvård givetvis även framöver ska hanteras på nationell nivå och inte i EU. 

Tusentals svenskar arbetar i företag som är beroende av att kunna exportera till Europa. Går det bra för EU går det bra för Sverige. Därför ska vi samarbeta mer i Europa.


Karin Karlsbro, Europaparlamentariker (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.