Vi behöver forskarna till annat än aktivism

Replik från Liberalerna om forskare som också är aktivister

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-05-11

Som politiker är vår uppgift att lyssna till vetenskapen. Och för att klimatforskningen ska bli lyssnad på ska man inte utan vidare delta i aktivistiska klimataktioner som till exempel att stoppa bilar. Replik från Fredrik Malm, Liberalerna.

REPLIK. Klimatfrågan är en av frågorna där vi är som mest beroende av ny kunskap. Nya tekniker och upptäckter kommer hjälpa oss att både förstå klimatförändringarna bättre – men framförallt förhindra dem.

Harald A. Wiltsche menar att forskares aktivism inte är politisk utan faktabaserad.

Men det är inte grunden för forskaraktivismen som är problematisk. Vi behöver våra forskare som resurser för att hitta svar på klimatutmaningarna i första hand.

 

Därtill har forskare stor möjlighet att delta i det offentliga samtalet genom att publicera och sprida sina resultat och nå ut, både till aktivister för att sätta press på politiker, och nå ut direkt till politiker med förslag på lösningar av vår generations största utmaning – klimatkrisen.

Därför uppmuntrar jag och Liberalerna fler forskare att engagera sig i debatten.

 

Men det innebär inte att forskares bästa sätt att sprida kunskap är att limma fast sig på vägar. Eller för den delen kasta färg på målningar eller annan klimataktivism vi sett på sistone.

Det innebär inte att Liberalerna alltid utesluter behovet av civil olydnad – vi tror dock att det bästa sättet att genomföra politisk förändring i klimatfrågan är genom engagemang i samhällsdebatten.  

 

Vi behöver nämligen fler lösningar för att nå i mål.

I Norge börjar man nästa år med koldioxidinfångning i stor skala på en cementfabrik. Det är en lösning som tagits fram av industrin och forskare, med hjälp och finansiering från den norska staten och ett exempel där forskare gjort väldigt mycket större skillnad än som enskilda personer i en klimataktion.

 

Även forskare har naturligtvis all rätt att demonstrera, inte bara i frågor om klimat utan också i andra frågor man är engagerad i. Mänskliga rättigheter, fackliga rättigheter, eller vad som engagerar en. Men som forskare har man mer långtgående möjligheter än gemene man.

Som forskare har du en unik möjlighet att vara med och skapa ny kunskap, kunskap som vårt samhälle behöver.

Som politiker är vår uppgift att lyssna till vetenskapen. Och för att klimatforskningen ska bli lyssnad på ska man inte utan vidare delta i aktivistiska klimataktioner som till exempel att stoppa bilar. Det riskerar att gynna de klimatförnekare som allra helst vill ignorera fakta och forskning om klimatet.


Fredrik Malm, utbildningspolitisk talesperson (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.