Nu finns grundkurs för dig som vill köpa husbil

Av: Kristofer Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Sugen på att köpa husbil? Här är grundkursen.
Foto: Peter Lydèn
Sugen på att köpa husbil? Här är grundkursen.

Husbil är superhett och antalet ökar kontinuerligt i Sverige.

Det finns drygt 87 000 bilar i landet.

Nya försäljningsrekord noteras ideligen.

Men att använda husbil är inte helt okomplicerat.

Varför inte gå en kurs; Att köpa husbil.

Det fantastiska intresset för husbilar märks på många sätt och vis. Inte minst hos Husbil&Husvagn där man på redaktionen för en månad sedan startade webbkursen, Att köpa husbil.

Hann inte svara

– Det är många som kontaktar oss med frågor om att köpa husbil och vi har inte alltid tid att svara. Och vi kan ju inte heller ha en grundkurs i varje nummer av tidningen så idén med en grundkurs on-line föddes, säger sajtens och tidningens chefredaktör Mikael Galvér.

Gensvaret har varit stort. För ett par dryga hundralappar har hundratals presumtiva användare och köpare av husbilar hakat på kursen. Den består lite grovhugget av sex kapitel, några delprov och instruktionsfilmer samt ett slutprov.

– Tanken är att du efter kursen som konsument ska stå bra rustad när du går in till husbilsförsäljaren eller uthyraren. Den ska stärka konsumenten, fortsätter Mikael Galvér och tillägger.

– Att köpa husbil är en stor affär. En del går kanske in i affären lite väl lättvindigt. Vare sig det gäller en ny bil eller en begagnad.

Vikten viktigast

Det råder medvind i branschen. Finns förstås många frågor att ställa sig inför ett köp. Vilken typ? Storlek? Planlösning? Vad ska den användas till? Teknik? Checklista för begagnade fordon.

– En viktig fråga är det här med vikter. Det händer att köpare ovetandes köper en husbil med på tok för låg lastvikt. De kan alltså inte använda bilen som de tänkt utan riskerar istället att få böter för överlast, säger Mikael Galvér chefredaktör på Husbil&Husvagn.

Men han understryker samtidigt att den nyblivne husbilsägaren måste läsa instruktionsboken noga och ordentligt.

– Många misstag skulle kunna undvikas. I en husbil kan det vara trixigt med olika komponenter som inte är helt enkla att förstå sig på i början.

Ny rörelse

Ute på de svenska vägarna rullar allt fler husbilar. En rörelse som skapar sammanhållning. Och nya upplevelser.

– Ja, det skapas en väldig sammanhållning mellan husbilsägare. En ny gemenskap, man morsar på varandra på vägen och har någonting att snacka om när man stannar. Dessutom är det många som upptäcker nya resmål. Nordkap, Vänern runt eller varför inte Italiens sydspets, avslutar Mikael Galvér

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL