Nu är det fyndläge på begagnade bilar

Nu är det högsäsong för att köpa begagnad bil.
Nu är det högsäsong för att köpa begagnad bil.

Är du på jakt efter en begagnad bil? Då är det fyndläge just nu.

– Utbudet är störst i maj vilket innebär att det blir en viss prispress, säger Linnea Agüero på Blocket.

Nu när våren lägger i en extra växel är det många som ger sig ut på jakt efter begagnade bilar. Och i maj är allra bästa chansen att göra ett klipp.

– Utbudet är störst i maj vilket innebär att det blir en viss prispress, speciellt bland bilägare som har lite bråttom att få bilen såld, säger Linnea Agüero, presschef på Blocket.

Privat eller genom bilhandlare?

När man ska köpa en begagnad bil finns det ett antal viktiga saker att tänka på. Det första är om du ska köpa bilen privat genom en annonssajt, eller genom en bilhandlare.

Köper du den av en bilhandlare omfattas du av konsumentköplagen, som bland annat ger dig rätt att reklamera bilen i tre år. Å andra sidan är priset ofta högre än om du köper den från en privatperson.

– Väljer du att köpa av en bilhandlare gäller det att se till att den är branschansluten. Det innebär att exempelvis Motorbranschens riksförbund garanterar att rekommendationen från en reklamationsprocess där du får rätt följs. Det är den extra tryggheten du betalar för, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Motormännens riksförbund.

Sämre skydd att köpa privat

Köper du istället bilen privat har du ett sämre skydd som konsument. Då faller också ansvaret på att kontrollera bilens skick på dig som köpare på ett helt annat sätt.

– Om man är osäker är det bra att ta med sig någon som kan bilar bättre än du. Man kan också vända sig till någon typ av bilprovningsföretag för en bildiagnos som kostar någonstans mellan 1 000 - 1 500 kronor, säger Carl-Erik Stjernvall.

Han uppmanar alla köpare att noggrant kontrollera bilens samtliga funktioner vid provkörningen.

– Och ett generellt tips, oavsett om du köper privat eller från en handlare, är att provköra flera exemplar av samma modell för att bilda dig en uppfattning om hur modellen känns och låter, säger han.

Slipp överpris

Risken att behöva betala överpris för bilen är idag liten om man gör sin research, säger Johan Frederik Schjødt, VD och medgrundare på begagnatsajten AutoUncle.se.

– Som köpare så har man ett bättre utgångsläge nu än tidigare då information om alla bilar och dess priser finns några knapptryck bort. Undersök därför vad liknande bilar kostar innan du köper något och fråga varför bilen i så fall kostar mer än andra. Är man uppmärksam på marknadspriserna så behöver man aldrig betala ett överpris så länge det inte finns dolda fel på bilen, säger han.

Hallå Konsuments tips när du köper bil från bilhandlare:

 • Undersök marknaden, bilda dig en uppfattning om prisläget och kolla upp olika bilmodeller exempelvis på bilsvar.se.
 • Provkör bilen.
 • Undersök bilen noga och kolla att viktiga funktioner fungerar.
 • Titta efter bucklor och repor i lackeringen och andra skador.
 • Se till att någon på firman med ställningsfullmakt, det vill säga någon som har rätt att ingå avtal för företagets räkning, skriver på beställningen.
 • Kolla serviceboken och att service har utförts enligt bilens serviceintervall.
 • Skriv köpekontrakt.
 • Gör en leveranskontroll innan du åker iväg med bilen. Kontrollera bromsar, styrning, lampor, vindrutetorkare och övriga rörliga delar. Kontrollera att lacken inte är skadad. Kontrollera att bilen levereras med de detaljer som står med i köpehandlingen.

Hallå Konsuments tips när du köper bil från privatperson:

 • Undersök marknaden och kolla upp olika bilmodeller.
 • Kontakta Transportstyrelsen och kolla upp att säljaren äger bilen, samt att det inte finns några fordonsrelaterade skulder kopplade till bilen. Se till att få en skriftlig bekräftelse.
 • Provkör bilen innan du köper den.
 • Undersök bilen och kolla att viktiga funktioner fungerar.
 • Gör en leveranskontroll.
 • Skriv köpekontrakt.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN