Han jagar nätets skurkar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2000-11-07

Internet är dagens vilda västern.

Någon patrullerande polis finns inte.

Men IT-brottsroteln är sherifferna som rycker ut när det behövs.

År 1999 försökte fyra personer att knäcka Vatikanstatens bank i Portugal. De hackade sig in genom bankens brandvägg via internet för att lägga in falska betalningsuppdrag. Bytet skulle ha blivit mellan 6 och 8 miljarder(!) kronor.

De lyckades aldrig. IT-brottsroteln fick ett tips, spårade bovarna och satte stopp för dem innan de ens hann försöka.

Bakom en rad säkerhetsdörrar längst in i Rikspolisstyrelsens hus vid Kronobergsparken i Stockholm ligger IT-brottsroteln. Det ser ut som vilken datateknikavdelning som helst med datorer och datordelar överallt.

Här arbetar nio poliser och en civil systemvetare. Stefan Kronqvist är chef och har varit med sedan den första databrottsavdelningen bildades 1985.

– I dag är jag sämst på IT på roteln.

Några tjejer finns inte här.

– Det är inga som söker. Senast vi utlyste en tjänst fick vi 35 ansökningar – alla från män.

I ett hörn står fem stora kassaskåp där beslagtagna hårddiskar förvaras.

Poliserna gör alltid en kopia innan de exempelvis söker igenom en hårddisk. De använder specialprogram som bara poliser får köpa.

Det spelar ingen roll i fall brottslingen raderat filerna på hårddisken – de hittar dem i alla fall. Ibland även krypterade filer.

Stor-hackare sällsynta

Det vanligaste ”IT-brottet” 1999 var grovt narkotikabrott och någon form av våldsbrott.

– Vårt främsta jobb är att assistera den vanliga polisen. Vi kan till exempel jobba med att kartlägga offrets bekantskapskrets, vem som skickat meddelanden till vem, när systemen varit aktiva.

När en ung kvinna mördades i Södertälje förra året gjorde polisen husrannsakan hos en misstänkt 27-årig man och beslagtog datorn. Mannen fälldes mot sitt nekande. Han hade nämligen i detalj planerat brottet i datorn – plus framtida brott.

Vid narkotikabrott handlar det ofta om att spåra kommunikationen mellan smugglare.

Bland rena IT-brott är hot och trakasserier vanligast, följt av datorintrång och piratkopiering. Stora hackare är däremot sällsynta i dag.

– Hackare som Kevin Mitnick och Kevin Paulsen var förnyare. De flesta hackare i dag är ”kokbokshackare”. De har läst hur man ska göra och vill sedan prova om det fungerar.

Många hoppas på ett nytt jobb. De gör ett intrång och erbjuder sig sedan att fixa säkerheten mot betalning.

–De får sällan några nya jobb.

Internet är fortfarande lite av vilda västern.

– Vi är en droppe i havet. Vi har ingen brottsförebyggande verksamhet över huvudtaget. Vi patrullerar inte internet eller bedriver övervakning. Det senare skulle inte ens vara önskvärt, säger Stefan Kronqvist.

Svarar på frågor

En viktig del av rotelns arbete är att utbilda andra poliser och svara på allmänhetens frågor.

– En av våra poliser hamnade i en mejldiskussion med en kille, som tyckte att polisen var stelbent i sina åsikter. Killen gav sig inte utan ville komma hit och prata ansikte mot ansikte för att få en mer levande diskussion.

– När polisen gick ned för att hämta honom i receptionen stod där en liten 10-åring med ryggsäck på ryggen. Han hade tagit ledigt från skolan för att träffa oss.

Det här gör IT-brottsroteln

Så skyddar du din dator

Bo Svernström

Följ ämnen i artikeln