Test: Fem 65-tummare med 4K-upplösning

Fotboll, film eller spel – här är bästa 65-tums-tv:n

Uppdaterad 2018-11-30 | Publicerad 2018-10-11

Vilken är den bästa tv:n för en vanlig familj? Aftonbladet hjälper dig hitta bästa 65-tums tv:n

Ska det va så ska det va. I bland vill man titta på tv ordentligt, och den som inte tummar på tummen, vill inte heller tumma på kvaliteten.
Tekniksajten Tek.no har testat fem 65-tumsapparater och avgjort vilken som är bäst.

Oavsett om du är intresserad av fotboll eller bra filmer och tv-serier är det härligt med en stor tv. Lyckligtvis har priserna gått ner en hel del de senaste åren, och du är inte längre tvungen att använda upp hela månadslönen för att få tag på något med bra kvalitet. Faktiskt ganska långt ifrån.

I genomsnitt sitter vi runt tre meter bort från skärmen. Med ständigt förbättrad upplösning på innehållet vi ser på tv, är 65 tum med 4K-upplösning ett bra val, där du får en stor skärm, utan att det kostar skjortan.

Vi har därför samlat ihop fem 65-tummare som ligger på mellan 12 000 och 17 000 kronor – de så kallade 7-serierna från de olika tillverkarna.

Det här är en prisklass där priserna kan variera en hel del på vissa av modellerna, så det gäller att följa med i prisutvecklingen för att eventuellt lyckas plocka en av dem när de dyker upp på rean.

Varför köpa 4K-tv?

En sak som ofta följer med en 4K-tv är möjligheten att visa HDR-innehåll. Det står för High Dynamic Range, och ger dig bland annat bättre färger och kraftigare ljusstyrka. Medan själva upplösningen inte nödvändigtvis är så lätt att se skillnad på, får du ut mycket glädje av högre ljusstyrka och mer nyanserade färger.

4K-apparaterna är ofta utrustade med kraftigare maskinvara under plåten än en full HD-tv, eftersom den ska kunna bearbeta långt fler pixlar på en och samma gång. En positiv bieffekt av detta är att de är snabbare att använda när du till exempel använder appar som Netflix.

Är du en av alla som dessutom värdesätter skarpast möjliga bilder, kommer en 4K-tv att ge dig den skarpaste bilden du kan få i dagsläget. Om du dessutom tittar på innehåll i lägre upplösning, kommer en sådan skärm att skala upp signalerna, så att resultatet blir bättre än i utgångsläget – även om du inte får en fullvärdig 4K-bild.

Fotboll ställer höga krav på din tv, med snabba rörelser och panoreringar.

Så gjordes testet

Det första vi börjar med är att se om tv:n är placeringsvänlig. Utseendet har ingen stor inverkan på totalbetyget, men vi tar ändå med det som en del av totalutvärderingen.

Vidare ser vi på kopplingsmöjligheterna. Ofta behöver du mer än två HDMI-portar, och samtidigt är det trevligt att ha goda möjligheter att koppla upp skärmen mot ditt hemnätverk.

Innan vi värderar nästkommande punkter uppdaterar vi tv-apparaterna så att de de har de senaste versionerna av sina respektive programvaror.

En annan faktor som vi kikar närmare på är hur användarvänlig tv:n är. Här är det viktigt med en bra fjärrkontroll och en meny som är lättbegriplig. Samtidigt är det ett plus om tv:n är snabb att använda, så att du enkelt kan använda appar till att köra olika tjänster. Antal appar spelar också in på den punkten.

Bildkvaliteten avgörande

Bildkvaliteten väger tyngst i vårt test. Här är alla tv-apparater testade under kontrollerade former, där vi ser på kvaliteten både med lamporna på och helt släckt. Här kollar vi hur bra svartnivå, färger, skärpa och rörelser du får för det pris du betalar. Vi använder kalibreringsutrustning för att noga mäta hur bra färger, svartnivå och kontrastnivå tv:arna ger dig.

Samtidigt använder vi flera demosnuttar för att se hur bra skärmarna är på att lösa svåra uppgifter som panorering och snabba rörelser. Vi använder material i allt ifrån komprimerad 720p till 4K-innehåll med HDR. Till exempel streamade vi fotboll från Get-appen, som ger en upplösning på 720p och en bandbredd på runt 5 Mbps.

Till skillnad från när vi testar de allra dyraste toppmodellerna har vi här nöjt oss med att hitta förhandsinställningarna med bäst färger, och inte justerat färgerna något ytterligare. Detta för att hitta den tv som faktiskt ger bäst bild för vanligt folk.

Bästa spel-tv:n avgörs

Vi tittar också på hur skärmarna är att använda till spel, genom att mäta skärmarnas input lag. Alltså hur lång tid det tar från att signalerna skickas till skärmen till att ändringen genomförs. Ju snabbare detta sker, desto bättre passar tv:n till spel.

Ljudkvaliteten i plattskärmar är i regel ganska dålig, så vi tar även med detta som en liten del i totalbetyget. Är ljudet till exempel tillräckligt bra för att du utan problem kan se på nyheterna utan att behöva sätta på en extern anläggning?

Pris är också något som vi tar med i utvärderingen. Till att börja med kostade de här skärmarna runt 15 000 kronor när vi började testa dem. Men om du tittar på prishistoriken kommer du upptäcka att flera av dem går på rea med ojämna mellanrum.

SAMSUNG UE65NU7455 – bäst i test

Vinnaren av det här testet blir den här nya 7-serien från Samsung.

Här får du en genomarbetad tv som bland annat bjuder på en mycket habil bildkvalitet. Jämfört med Panasonic Philips får du en bild som är mer välbalanserad, både vad gäller kontrast och ljus.

Samtidigt har skärmen bra med ljusstyrka när HDR-innehållet sätts på. Ska du skaffa en ny tv för att kolla på fotboll, så kommer den är tv:n att ge dig lika bra rörelser och skarphet som alla de andra skärmarna i testet. Detta är nämligen något som alla modeller vi har testat har gemensamt.

När du tittar på innehåll i vanlig upplösning är det filmläget som är bäst att använda. Om du slår över till innehåll i HDR-format, blir det betydligt bättre. Vitbalansen blir faktiskt ganska bra även på Dynamisk – även om ljuset blir lite väl intensivt för vissa typer av innehåll – en inställning vi helst inte använder annars.

SAMSUNG UE65NU7455

Om det är något vi ska klaga på hos den här tv:n, så är det insynsvinkeln. Den är inte särskilt bra hos någon av kandidaterna, så inte heller hos denna modell. Så lägg gärna lite tid på placeringen av tv:n, för att säkra den bästa bilden.

Det ska ändå sägas att skärmen är väldigt bra på att hantera reflexer, vilket väger upp något om du skulle råka bli sittande lite på sniskan från skärmen.

Det här är dessutom en skärm som passar bra för dig som har tänkt använda den till att spela på. Våra tester visar att skärmen ligger på respektabla 13,4 ms när du spelar med 1080p-upplösning. Det placerar tv:n i en egen liga, tillsammans med modellen från Panasonic.

Tizen-plattformen är tillsammans med WebOS (LG) den klart bästa användargränssnittet. Här kombineras en bra fjärrkontroll med smarta lösningar. Tack vare bra automatik och styrning via HDMI, kan du även använda tv-kontrollen för att styra många av apparaterna du kopplar in. Som till exempel Apple TV.

Allt som allt levererar Samsung den bästa helheten, vilket gör att den här tv:n klättrar ända upp i toppen i vårt test. Tv:n får 8,5 av 10 möjliga.

Fördelar med Samsung UE65NU7455:

  • Väldigt bra bildkvalitet
  • Lätt att använda
  • Bra fjärrkontroll
  • Bra på rörelser
  • Låg inputfördröjning
  • Gott om appar

Saker att fundera över:

  • Dålig insynsvinkel
  • Medelmåttig ljudkvalitet

SONY BRAVIA KD-65XF7596 – Bra allround-tv

Hack i häl följer den här modellen från Sony – som också kan skylta med en väldigt bra bildkvalitet.

Återigen får du en bra dynamik i bilden, där balansen mellan det ljusa och mörka löses på ett mästerligt sätt. Här kan du se detaljer i mörka scener utan att de rinner ut i svart, samtidigt som du har rikligt med ljusstyrka vid de tillfällen då det behövs.

Även den här skärmen är bra när det kommer till rörelse och skärpa, vilket gör att den ägnar sig väl för fotboll och andra sändningar som kräver mycket rörelse i bilden. Ska du spela mycket skulle vi hellre rekommendera Samsungs alternativ, för input lagen hos den här skärmen är inte jättebra.

SONY BRAVIA KD-65XF7596

Ett plus med den här modellen, jämfört med Samsungs 7-serie är att den här skärmen har fyra HDMI-ingångar. Det är fler än konkurrenten, och kan komma väl tillpass om du har många prylar som ska användas tillsammans med tv:n.

Inte heller den här tv:n har en jättebra insynsvinkel, så återigen måste du tänka igenom placeringen lite grann.

Android-plattformen får erkänna sig besegrad av Tizen (Samsung), även om också detta system börjar mogna. Fortfarande är det dock lite ”hicka” som måste fixas, samt att gränssnittet är lite mer stökigt än vad som är fallet med Samsungs alternativ.

Det är ändå en väldigt bra tv som levererar mycket bra bildkvalitet, och som vi inte har några problem med att rekommendera dig. Tv:n får 8 av 10 möjliga.

Fördelar med SONY BRAVIA KD-65XF7596:

  • Mycket bra bildkvalitet
  • Bra på rörelser och skärpa
  • Gott om appar
  • Många ingångar
  • Snygg design

Saker att fundera över:

  • Något snäv insynsvinkel
  • Medelmåttig input lag

PHILIPS 65PUS7363 – Bra tv med Ambilight

PHILIPS 65PUS7363

Den här modellen från Philips är inte heller så dum, men ett par saker gör att den slogs ut från täten i det här testet.

Till att börja med kämpar den med ljuset i bilden. På fotboll är den i och för sig bra, men avslöjar sina svagheter när du stäcker av ljuset och tittar på mörka scener. Då blir bilden rätt och slätt för ljus, där du hela tiden upplever att bilden är ett par snäpp ”gråare” än resten av konkurrenterna. Svart blir inte lika svart som hos de bästa helt enkelt.

Det innebär också att färgerna inte blir lika precisa, och du förlorar en hel del dynamik i bilden. Hade den här punkten varit bättre hade den här skärmen varit en hetare kandidat till topplaceringen. Skärmen är nämligen inte sämre än de andra på att återge rörelser och skärpa.

Skärmen har en funktion som den är helt ensam om, Ambilight, en funktion som är lätt att tycka om. Teknologin gör att färgerna i ytterkanten av bilden överförs upp på väggen bakom skärmen. Det innebär en mindre abrupt övergång mellan själva bilden och omgivningen, som i sin tur ger dig en mindre intensiv och ansträngande opplevelse framför skärmen.

Den här skärmen har en medelmåttig input lag, så här kommer Samsung eller Panasonic att vara ett långt bättre val om du ska spela mycket på tv:n.

Android-plattformen tar ständigt nya kliv i rätt riktning, men ändå är den inte tillräckligt bra för att rå på de bästa från Samsung och LG. Då och då stannar tv:n upp i en slags tankepaus när du använder appar, och det håller inte när konkurrenterna gör detta sömlöst.

Tv:n för ett plus i marginalen för att fjärrkontrollen har ett fullvärdigt tangentbord på ena sidan.

Den här tv:n är i skrivande stund testets dyraste, utan att vi lägger tillnärmelsevis lika hög vikt vid detta som själva bildkvaliteten. Om du gärna vill ha Ambilight så är den här tv:n ett hållbart köp, men annars finns det alltså bättre alternativ där du sparar ett par tusenlappar till på köpet. Tv:n får 7,5 av 10 möjliga.

Fördelar med PHILIPS 65PUS7363:

  • Bra på rörelser
  • Ambilight
  • Fullvärdigt tangentbord på fjärrkontrollen
  • Bra på uppskalning – bra skärpa
  • Snygg design

Saker att fundera över:

  • Dålig svartnivå (för mycket ljus)
  • Dyr
  • Medelmåttig input lag

PANASONIC TX-65FX700E – bra för spel

Den här modellen från Panasonic gör på intet sätt bort sig, och lägger sig ungefär i nivå med Philips modell rent bildmässigt.

Till at börja med kämpar den med insynsvinkeln. Du behöver sitta ganska så rakt framför den här skärmen för att få ut det bästa av den. Även om också de andra skärmarna blir urtvättade ju mer du rör dig ut mot sidorna eller på höjden, viker den här skärmen av betydligt tidigare än de andra.

Inte heller svartnivån hänger med de bästa i testet, vilket blir särkilt uppenbart när du stänger av ljuset. I likhet med Philips har även Panasonic en för ljus bild överlag, där det svarta är ett par nyanser ljusare än de bästa i testet – vilket är särskilt synligt när ljuset är av.

Samtidigt ger de flesta lägen du kan välja mellan en ganska varm bild. Det är förvisso bättre i vår bok än en för kall bild, men det är ändå ett justeringsarbete som måste till innan den rår på de bästa vad gäller korrekt vitbalans.

Förutom detta ger Panasonic dig en stabil skärpa och bra rörelser, så för fotboll passar den här skärmen bra. Vi skulle säga att den är i nivå med de andra på just den punkten.

PANASONIC TX-65FX700E.

Modellen är dessutom bra på att skala upp innehåll, så att till exempel fotbollen vi tittade på via Get-appen, blev något bättre än i utgångsläget.

Den är också bland de allra bästa tv-apparaterna du kan välja att spela på. Med en input lag på 14,2 ms är den Samsung hack i häl.

Är du en av många som vill ha många appar direkt på skärmen, är detta inte tv:n för dig. Panasonics utbud är rent ut sagt ganska glest jämfört med de andra plattformarna, även om de viktigaste finns på plats.

Samtidigt är fjärkontrollen en smula gammaldags, vi märker direkt att den måste siktas direkt mot tv:n – något som till exempel testvinnaren inte behöver.

När det kommer till design och byggkvaliteter är Panasonic bland våra favoriter. Här får du smala ramar, och ett stabilt stycke tv. Med lite mer kontroll på svartnivån och insynsvinkeln, hade detta varit en tv som snabbt klättrat upp och blivit en del av toppen. Tv:n får 7 av 10 möjliga.

Fördelar med PANASONIC TX-65FX700E:

  • Bra på rörelser och skärpa
  • Robust och snygg design
  • Bra på att skala upp
  • Enkel och städad meny
  • Låg input lag

Saker att fundera över:

  • Svag svartnivå (för ljust)
  • Få appar
  • Svag insynsvinkel

LG 65SK7900PLA – kämpar med programvaran

Testets sämsta tv verkar kämpa med en dålig programvara, där vi faktiskt fick testa två likadana modeller för att utesluta att den västa vi fick hade ett särskilt fel.

Till att börja med har den ett märkligt fel som dyker upp när du tar fram pekaren, särkilt i HDR-läget. Då går den lokala dimningen helt bananas, där en sjättedel av skärmen lyser upp. Även utan pekaren aktiv kämpar dimningen med att göra ett bra jobb, som de andra modellerna klarar av.

I Netflix-serien ”Lost in Space” får den kämpa extra hårt när serien rör sig in i svarta, mörklagda hål med ficklampor.

Utan HDR aktiverat blir saker och ting betydligt bättre. Då upplever vi inte alls samma problem med dimningen. I stället är själva svartnivån problemet. Vid första anblick kan det verka imponerande, men om vi släcker lamporna och sätter på mörka scener plågas skärmen av det vi kallar ”black crush”.

LG 65SK7900PLA

Medan de bästa i testet, Samsung och Sony, vackert klarar att återge detaljer i mörka partier, går LG:n över till att bara visa svart. Till exempel kommer du att se att håret på en person är helt mörkt på den här skärmen, medan hen på de bästa skärmarna har synliga hårstrån.

Den är inte heller ett förstahandsval vad gäller spel, eftersom input lagen är högst i hela testet, även om den inte direkt är ute på skogspromenad med sina 33,9 ms.

När det kommer till rörelse och skärpa är tv:n helt i nivå med de andra tv-apparaterna i testet, samtidigt som den kniper förstaplatsen i användarvänlighet tillsammans med Samsungs plattform.

Kombinationen av pekkontrollen och WebOS inbjuder till många timmars enkel och praktisk navigering i appar och funktioner. Tv:n får 6 av 10 möjliga.

Fördelar med LG 65SK7900PLA:

  • Bra på skärpa och rörelse
  • Lätt att använda
  • Användbar pekkontroll
  • Gott om appar
  • Bra insynsvinkel

Saker att fundera över:

  • Blackcrush – detaljer i svarta partier försvinner
  • Dimningen går bananas när du tar fram pekaren, speciellt i HDR-läge
  • Klara vertikala dimningszoner i mörka bilder när du tittar på HDR-innehåll
  • Svagt ljud
  • Medelmåttig input lag

Testet är genomfört av och först publicerat av tekniksajten Tek.no.