Dina c0D3r är värda tusenlappar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-15

Näthälarna blir rika på att sälja lösen till kontokort och nätbanker

Näthälarna är beredda att betala ett par tior eller kanske en hundralapp för numret och koden till ditt kreditkort.

Har någon stulit inloggningen till din nätbank kan den vara värd tusentals kronor.

Datasäkerhetsföretaget Symantec konstaterar i sin årsrapport att förra årets trend – att det är du som person snarare än din dator som är måltavlan för buset på nätet – håller i sig. Syftet med elak kod på webben, maskar och trojaner, är nästan uteslutande att tjäna pengar.

Symantec har sammanställt en prislista som visar vad stulen data är värd på nätets svarta marknad. Kreditkortsinformation kan kosta upp till 30 dollar (cirka 250 kronor) medan inloggningen till en nätbank kan kosta upp till 1 000 dollar.

– Den här svarta marknaden kan man beteckna som ett självförsörjande ekosystem. I samma kanaler där man kan sälja och köpa stulen information kan man också sälja och köpa programvarorna som används för att skaffa informationen, säger Per Hellqvist på Symantec.

Omsätter miljarder

En fungerande inloggning till en e-postadress kan kosta upp till 100 dollar.

– Det kanske folk inte tänker på, men när du registrerar dig på en e-handelssajt så uppger du ett e-postkonto och när du glömmer ditt lösenord så skickas det dit. Den som får tag i ett e-postkonto kan alltså samla in en hel del lösenord.

Enligt oberoende beräkningar omsatte den här svarta marknaden över 2 miljarder kronor bara i USA förra året. Ännu mer intressanta siffror: Om skurkarna skulle ha lyckats tömma de kreditkort som stals på nätet så skulle de ha dragit in över 5 miljarder dollar. Hur mycket som verkligen försvann från kontona vet bara kontokortsföretagen och de brukar av marknadsföringsskäl inte berätta.

350 miljarder spam

Mängden elak kod, alltså alla former av virus, trojaner och maskar, ökade dramatiskt förra året till drygt 1,6 miljoner unika fall. Det är en ökning med cirka 265 procent jämför med 2007. En förklaring är att den elaka koden allt oftare sprids via välkända hemsidor, till exempel nättidningar, som hackats. Varje besök resulterar i att en trojan skickas ut.

Men talar man om stora tal finns det ingenting som slår spam eller skräpmejl. Förra året skickades 350 miljarder spammejl enligt Symantecs beräkningar, en ökning med 192 procent.

– Om folk bara kunde bli lite bättre på att skydda sina datorer så skulle det bli svårare att skicka spam, säger Per Hellqvist.

TT

Följ ämnen i artikeln