Guide: Så hänger du upp tv:n på väggen

Gipsvägg, betongvägg, vridbart väggfäste eller tv-bänk?

Det är inte svårt att sätta upp en tv på väggen, men det är några saker som du behöver veta om.
Det är inte svårt att sätta upp en tv på väggen, men det är några saker som du behöver veta om.

Oavsett om tv:n ska upp på väggen eller stå på en bänk finns en del att tänka på.
Här får du veta allt om vilket väggfäste du ska välja, vilken höjd tv:n ska sitta på och vilka skruvar som behövs.

Du har precis köpt dig en ny tv, kanske en av våra rekommenderade 65-tummare, och kommit hem till vardagsrummet. Då återstår den stora frågan; ska den sättas upp på väggen, eller ställas på en tv-bänk?

Oavsett om du ska hänga den på väggen, ställa den på en tv-bänk, eller köra på en liten hybridlösning, har vi tipsen du bör känna till innan du sätter i gång.

Hur högt ska en tv sitta?

När du sitter hemma i mysfåtöljen och ska kolla på tv är idealhöjden för blicken ungefär en meter ovanför golvet.

Din nya tv bör alltså inte hänga inunder taklisten, eller i ”tavelhöjd”, i klassisk sjukhusstil. En bra utgångspunkt är att två tredjedelar av tv:n ska vara under ögonhöjden och resterande tredjedel ovanför.

Detta är emellertid inget facit, och om du tycker om att luta dig extra långt tillbaka kan det vara smart att höja tv:n lite grann.

Om du vill att din tv ska se ut som en tavla kan det väl vara bra att hänga den högt, men för vanligt tv-tittande är det här lite väl högt upp från golvet.
Om du vill att din tv ska se ut som en tavla kan det väl vara bra att hänga den högt, men för vanligt tv-tittande är det här lite väl högt upp från golvet.

Behöver du ett vridbart väggfäste?

Väggfästen kommer i en uppsjö av varianter; enkla som fäster skärmen rakt på väggen utan möjlighet att flytta på sig, andra går att vinkla eller dra ut från väggen med svängbara armar.

Särskilt mindre skärmar hängs ofta högre än normalt på grund av platsbrist i till exempel köket. Då kan det vara praktiskt att kunna vinkla ner skärmen lite, så att bilden inte blir sämre på grund av fel insynsvinkel.

I andra lägen är det trevligt med väggfästen där skärmen kan dras ut från väggen. Särskilt om du har behov av att vrida plattskärmen och vinkla den rakt mot platsen där du sitter.

Hur säkrar du väggfästet ordentligt i väggen?

Det allra viktigare när du har hittat rätt höjd för ditt väggfäste är att montera det ordentligt. Speciellt om du har en stor och tung skärm som ska dras ut från väggen, då ökar kraven på hur bra du måste förankra skärmen. Newtons lag gäller i allra högsta grad när det kommer till sådana väggfästen.

Med betongvägg är det viktigt att förborra hålen och använda ordentliga betongpluggar till skruvarna, när du ska montera fästet. Väggen tål i regel tyngden av alla tv-apparater, medan skruvarna kan glida ut om du inte gör ett grundligt jobb.

Ska du fästa skärmen i en gipsvägg eller motsvarande, rekommenderas att leta efter reglar och skruva fast fästet i dem. I regel är det 60 centimeter mellan reglarna. Du måste inte träffa reglarna med varje skruvhål, men använd i så fall gipsankare till de hål som inte går in i reglarna.

Reglarna sitter oftast med 60 centimeters mellanrum, fäst gärna tv:ns väggfäste i dem.
Reglarna sitter oftast med 60 centimeters mellanrum, fäst gärna tv:ns väggfäste i dem.

Vilket väggfäste passar till tv:n?

De flesta plattskärmar på marknaden använder i dag VESA-standarderna, som anger vilket avstånd det är mellan fästpunkterna på skärmen. Exempelvis har en del små tv-apparater antingen 10 x 10, 20 x 10 eller 20 x 20 centimeters avstånd mellan fästpunkterna. VESA anger måtten i millimeter, till exempel VESA 200 x 200 eller VESA 400 x 400.

Större skärmar kan ha längre avstånd, och väggfästena till dem är ofta anpassade så att du kan hänga skärmen i två reglar.

Flera av tv-tillverkarna tillverkar också egna väggfästen. Samsung har ett fäste där du hänger skärmen på väggen med hjälp av en vajer, lite som man sätter upp en tavla. Det är emellertid inte tillgängligt för modellerna som är 65 tum eller större.

Så här ser ett typiskt väggfäste ut.
Så här ser ett typiskt väggfäste ut.

Hur hög ska tv-bänken vara?

Det är fortfarande många av oss som uppskattar en redig stereobänk, där skärmen pryder översta våningen av den kompletta hemmaunderhållningen. Bänkarna kommer i otaliga varianter och utföranden.

Vi rekommenderar dig att köpa en tv-bänk som är mellan 50 och 60 centimeter högt. Då får du en bra höjd på skärmen om du sitter i en normal soffa och tittar på tv.

Tips och råd – sätta upp tv:n på väggen

Flera av tillverkarna har produktväljare som hjälper dig att hitta rätt väggfäste som passar din tv. Du fyller i vilket märke och vilken modell du har, så hittar sajten det väggfäste som du ska ha.

Andra bra tips kring väggfästen:

  • Innan du ska köpa ett väggfäste, kom i håg att mäta avståndet mellan fästpunkterna på skärmen, så att du inte kommer hem med ett fäste som du tror passar.
  • Dubbelkolla att din tv har rätt baksida, eftersom vissa skärmar har utstickande bakdelar på skärmen. Då kan du få problem med att få skärmen att fästa i väggfästet ordentligt.
  • Kolla om tillverkaren av väggfästet har uppgett hur mycket vikt fästet tål, och att din skärm inte är för tung, även om en del tillverkare har lagt in en väl tilltagen marginal i förhållande till vikt.
  • Hör dig för om väggfästet du tittar på är möjligt att använda med en sladdkanal, så att du enkelt kan gömma sladdar och kablar på väggen.
  • Kom i håg att mäta, om du ska använda till exempel en scart-kabel, att väggfästet ger tillräckligt med plats mellan tv:n och väggen.
  • Tänk på att ha rätt skruvar till de olika väggtyperna, så att du till exempel har ordentliga träskruvar om du ska fästa i reglar och bjälkar. Särskilt om du har en stor tv att hänga upp. Fråga gärna om råd i butiken om du är osäker.

Artikeln publicerades först på tekniksajten Tek.no.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN