De är årets Näthjältar

Uppdaterad 2020-07-02 | Publicerad 2015-11-10

Isa och Linnea stoppade näthatet på sin skola

Hot och hat. Nakenbilder och lögner.

Isa Galvan och Linnea Holst fick nog.

Tillsammans skapade de kampanjen ”Polare på Polhem” för att stoppa näthatet på sin skola.

För det är de utsedda till årets Näthjältar.

I Jenny Nyströmsskolans aula, i Kalmar, står två nya hjältar på scen. På Svenska Hjältars skolturné kan vi nu avslöja att Isa Galvan och Linnea Holst är utsedda till årets Näthjältar.

– När vi började i trean på gymnasiet blev en hemsk app populär på skolan. De skickades nakenbilder, spreds rykten och skrevs elaka saker, berättar de från scenen.

De startade kampanjen ”Polare på Polhem” där de bland annat tog hjälp av lärarna för att ta fram fakta och började tapetsera skolan med. De lade fokus på de som skrev och spred bilder och elaka ord och informerade om vad det kunde få för följder.

– Många chockades över vad som faktiskt är straffbart. Sprider du en nakenbild på någon som är under 18 kan du dömas för barnporr, säger Linnea.

”Det är helt fantastiskt!”

De mötte eleverna för att skapa samtal. Kampanjen blev lyckad och i dag fortsätter de sitt arbete för att stoppa näthat. För deras kamp har de utsetts till Svenska Hjältars Näthjältar 2015.

– Det känns verkligen superbra, vi har gråtit lite, skrattar Isa Galvan.

– Det är helt fantastiskt! Det är så häftigt att bli en del av de otroliga hjältarna som är med här, säger Linnea Holst.

Har ni några råd till andra unga?

– Våga stå upp för varandra. Våga stötta de som blir utsatta – då är det tillslut bara mobbarna som står ensamma. Och om man bara tänker efter ”är det här rätt eller fel?” så inser man ganska fort vad man inte ska göra, säger Linnea.

”Tror det berör”

Göteborg, Uppsala, Botkyrka, Kalmar och Karlskrona. I fem städer har över 4000 högstadieelever fått ta del av Svenska Hjältars skolturné. Förutom Isa och Linnea har våra tidigare hjältar Mathilda Strömberg, årets förebild 2012, Marwa Karim, ungdomshjälte 2014 och Jenny Lindström från Tilia, årets medmänniskor 2014, berättat om mod, mobbning och psykisk ohälsa.

Med sin klass i publiken fanns Bitte Gudmundsson, lärare på Vasaskolan.

– Det kändes som att det berörde ungdomarna att få se de här positiva förebilderna.

Pratar ni om de här ämnena på skolan?

– Ja, vi pratar mycket om mobbning med eleverna. Näthatet är svårare att komma åt. Det går i vågor men många har själva börjat radera de värsta apparna för att slippa bli utsatta. Vi försöker att gå in med samtal och stötta när vi ser att någon mår dåligt.

Årets Näthjältar:

Juryns motivering: ”Isa Galvan och Linnea Holst är Näthjältar för att de vågade stå upp för sina jämnåriga gymnasiekompisar som utsattes för näthat. Tillsammans startade de skolprojektet ”Polare på Polhem” för att stötta utsatta och belysa och informera om – och lyckades krossa näthatet.”