Cajsa Correa startade laget BLISS där alla får vara med

Uppdaterad 2022-12-21 | Publicerad 2022-12-15

Cajsa Correa kan inte sluta le.

Det går nästan inte att ta in – nu prisas hon som Årets Eldsjäl på Svenska hjältar-galan för sitt arbete med para-cheer-laget BLISS.

– Jag har fortfarande inte förstått vad som hände. Det var världens lyckligaste dag när vi fick beskedet, säger hon.

Tjejerna är överlyckliga – och Cajsa är ”fortfarande i chock”. Men den största belöningen är inte utmärkelsen, utan barnens glädje.

– För mig är det viktigt att BLISS ska känna sig som vilket cheer-lag som helst, säger Cajsa.

BLISS är ett paracheer-lag för barn med intellektuell funktionsnedsättning och för många av barnen där är fredagarna bästa dagen i veckan. Cecilia Höglund är en av medlemmarna. Hon älskar musik och ville dansa – men det fanns inga föreningar som var tillgängliga för henne, berättar hennes mamma Katariina Stjernfeldt.

– Man känner sig mindre. Och man känner sig annorlunda och kommer till insikten att man är inte riktigt är som alla andra.

Då fick Cecilia och hennes mamma höra talas om BLISS.

– Efter första träningen sa Cecilia ”det här vill jag absolut fortsätta med”.

Cajsa Correa älskar varje sekund med barnen i BLISS.

Samma möjligheter

Det var för två år sedan som Cajsa Correa, 47, startade cheerleadinglaget BLISS. Cajsa, som är mamma till en dotter som utövar sporten, tyckte att det saknades cheerleadinglag som jobbade med värderingar och tog socialt samhällsansvar.

– De här barnen och ungdomarna har ju inte riktigt samma möjligheter som andra ungdomar i samhället, säger hon.

Hon grundade Ultimate Cheer Xtreme (UCX) i augusti 2020 och ett av lagen var BLISS.

– Att jag startade det här, trots att jag inte har någon egen relation till ett barn med funktionsnedsättning är för mig helt naturligt, en icke-fråga, säger hon.

Jenni Wiksten, 14, älskar fredagarna med BLISS och Cajsa.

”Hjärtat dunkar jättemycket”

Sedan dess har både UCX och BLISS vuxit, från 130 respektive 5 medlemmar, till ungefär 375 respektive 18 i BLISS.

BLISS är mer än bara cheerleading. Där har barnen möjlighet att hänga med kompisar och ha fredagsmys tillsammans. En av medlemmarna som varit med en längre tid är Jenni Wiksten, 14.

– När jag kommer till Cajsa så ser hon ut som en hel solstråle och då dunkar mitt hjärta jättemycket och jag älskar henne jättemycket.

Cajsa berättar att barnen får en möjlighet att växa i sin roll, något som borde vara en naturlig del av deras utveckling.

– Att kunna klippa bandet med mamma och pappa, kunna gå in i hallen själv och möta upp oss coacher och ha en timme där de är som alla andra barn.

Pompoms är ett måste för ett cheer-lag.

Målet: Distriktsmästerskapet

Cajsa konstaterar att vi tar många saker för givet i våra liv, saker som för unga med funktionsvariation inte är självklara.

– De går också igenom allt det här med hormoner och känslor, man vill vara som vilken annan tonåring som helst och så går det inte. Det leder till en frustration. Men här i den här stunden i veckan får de vara som alla andra. Det är helt magiskt!

Det märks att hennes engagemang är viktigt för barnen.

– Jag gillar att hoppa och dansa, berättar BLISS-medlemmen Alice Höglund.

Nu har Cajsa som mål att locka fler killar till sporten, inspirera andra organisationer och föreningar att arbeta mer inkluderande – och fortsätta nå nya framgångar med BLISS.

– Jag vill att vi ska fortsätta växa och se BLISS tävla i distriktsmästerskapet i vår. Det är så viktigt att nå ut, att de här barnen och ungdomarna får synas och vara en del av samhället.

Cajsa blickar framåt och säger att målet är att få tävla med BLISS – och få fler idrottsföreningar att skapa möjligheter för funktionsvarierade att kunna delta på sina villkor.