Mirjam: ”Jag känner en stor oro för alla mina barn i Ukraina”

Uppdaterad 2022-03-02 | Publicerad 2022-02-24

Mirjam Adolphi, 69, och hennes man Boas har hjälpt utsatta barn i Ukraina i över 30 år.

Nu kämpar de för att barnen och deras verksamhet ska klara ytterligare ett krig.

– Jag har varit vaken hela natten och känner en stor oro för alla mina barn i Ukraina, säger Mirjam Adolphi.

Följ ämnen
Ukraina

Mirjam Adolphi och hennes man Boas har genom sin ideella förening Barnens ambassad hjälpt utsatta barn i Ukraina i över 30 år. De kom till Ukraina år 1991, direkt efter att det blivit självständigt, och förbereder nu för andra gången sin verksamhet för att överleva ett krig.

– Oron har varit stor under en lång tid, säger Mirjam Adolphi.

Verksamheten paret driver i Ukraina är finansierad av privatpersoner i Sverige och i Finland. Huvudprojektet är Vännernas hus som ligger i kommunen Bobrovitsa nordöst om huvudstaden Kiev. Där ger de idag stöd till ungefär hundra barn och deras familjer. I verksamheten får barn från byar runt omkring ett varmt mål mat om dagen, hela kläder och hjälp med psykosocialt stöd.

Mirjam Adolphi tillsamamns med några av barnen på Vännernas hus.

Tomt i affärerna

– Vi pratar om familjer som är så fattiga att de annars inte hade haft råd att ta hand om sina barn, utan behövt lämna dem på barnhem. Nu har priset för matvaror gått upp även för basvaror och i dag är fanns inte ens någon mat i affären att köpa, säger Mirjam.

Mirjam Adolphi är orolig för hur personerna de hjälper kommer att drabbas av Rysslands pågående invasion. Svårigheterna från inbördeskriget 2014 är färska i minnet. När Ryssland annekterade Donetsk och Luhansk var det familjer som flydde norrut till Bobrovitsa.

– Det var många barnfamiljer som kom och vi kunde inte ta hand om alla, men hjälpte de som kom till vår kommun. Vi har fortfarande kontakt med några familjer och de känner stor oro kring vad som händer nu. En familj har behövt flytta tillbaka till krigszonen och de har ringt nu och sagt att de fått order om att deras by ska tömmas, att annars hamnar de i fängelse. Alla pojkar som är över 18 år måste in i ryska armén direkt. Så det är tufft. Sedan i helgen ligger telefonnätet nere i det området så all telefonkontakt med dem är bruten.

Barnen på Vännernas hus får kläder som är skänkta av privatpersoner i Sverige.

Ett hjälprop

Mirjam la ut ett hjälprop i föreningens nätverk för några veckor sedan och bad om extra pengar för att kunna köpa in krispaket. Matvaror, hygienartiklar och värmeljus, om elen slås ut.

– Det är många som har velat vara med och hjälpa till. Det är fantastiskt. Många har också sedan tidigare hjälpt till och stickat varma kläder som vi kunnat ta med oss till Ukraina. Så våra barn har i dag varma stickade kläder i alla fall. Det är fint att kunna förmedla kläderna när man vet hur mycket kärlek som ligger bakom dem.

Vid starten av sitt ideella engagemang 1991 hjälpte Mirjam och Boas framför allt gatubarn. Tre av dem är i dag anställda i den ideella organisationen.

– Jag känner en stor oro för alla mina barn, hur det ska gå när kriget kommer. Och nu är det här.

Mirjam och Boas reste hem till Sverige för några veckor sedan, som planerat. En stor del av Mirjams arbete just nu är att evakuera av de som arbetar i huvudstaden Kiev till landsbygden i Bobrovitsa.

– På landet är de mer skyddade. I Kiev har de skjutit och bombat i närheten av där våra medarbetare bor.

För Mirjam är informationsarbetet viktigt och hon bloggar tillsammans med de lokalanställda.

– Det är viktigt att berätta om hur situationen är för folket i Ukraina. Att även de som bor långt ifrån Krimhalvön drabbas. Jag var på plats i Bobrovitsa vid invasionen av Krimhalvön år 2014 men rädslan i dag är större än vad den var då Det är helhemskt hur Putin talar, hur mycket han hatar.

Trots det ständigt närvarande hotet om krig ser Mirjam fram emot att resa tillbaka till Ukraina så snart det går, när det administrativa arbetet i Sverige är avklarat.

– Det är så många fina människor där i Ukraina, och gemenskapen. Jag längtar tillbaka till mina barn, säger hon.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!