Sis-anställd: ”Utsätter flickorna för rena övergrepp”

Uppgift: Våldtagna tjejer blandas med våldtäktsmän

Publicerad 2023-06-19

Anställda vittnar om att Sis-personal provocerar flickor till utbrott.

Många vågar inte berätta öppet – men det gör Lena Carlbom.

– Att tjejerna blev nedbrottade kunde börja med så små saker som att tjejen inte hade bett om saft tillräckligt artigt, säger hon.

Behandlingspedagogen Lena Carlbom, 57, sökte sig till Statens institutionsstyrelse (Sis) för att hjälpa ungdomar till en bättre framtid.

– Ganska direkt fick jag tillsägelse om att jag behövde vara hårdare i min kommunikation med tjejerna medan jag tänker att man kan vara tydlig utan att för den skull skrika som till en hund, säger Lena.

Hon har jobbat hela sitt yrkesliv inom psykiatri och med funktionsnedsatta.

– På Sis var det många som saknade utbildning . Det blev tydligt i deras sätt att arbeta, att de provocerade fram sammanbrott hos flickorna.

Behandlingspedagogen Lena Carlbom, 57, sökte sig till Statens institutionsstyrelse för att hjälpa ungdomar till en bättre framtid.

Personal: Jag får ta vad jag vill

En situation minns Lena särskilt tydligt.

– Det var en lugn kväll på avdelningen och jag satt framför TV:n med tjejerna. Då kom en manlig personal in och gick fram till en tjej och sa att hon skulle ge honom fjärrkontrollen. När flickan frågade varför svarade han bara att han hade rätt att ta vad han ville ifrån tjejerna.

Flera flickor kunde inte hantera den typen av provokation, menar Lena. Många av flickorna var placerade på grund av svårigheter att hantera sina neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd och autism.

– Jag är utbildad i lågaffektivt bemötande och fick ganska snabbt bra kontakt med tjejerna, lite för bra tyckte nog några av mina kollegor.

Lena säger att hon var mycket ute på avdelningen med tjejerna, istället för med annan personal i personalrummet.

– Om vi vill att de ska få en fungerande framtid utanför institutionen handlar det ju om att stödja dem i att hitta andra sätt att kommunicera på. Vi behöver samtala med dem för att förstå varför de skadar sig själva eller bankar i en vägg.

Sis enda arbetsgivaren

De institutioner som drivs av Sis ligger ofta på mindre orter. Aftonbladet har talat med flera anställda som vittnat om samma sak som Lena men inte vågar berätta öppet.

– Där jag bor är Sis enda arbetsgivaren så om jag berättar och får problem finns det ingen annanstans för mig att jobba. Då behöver jag flytta hela min familj till en ny ort för arbete, säger en anställd som vill vara anonym.

En annan, som önskar vara anonym, säger att det inte bara handlar om enstaka händelser utan systemfel.

– Vi förväntas behandla de här tjejerna på samma sätt som morddömda. Om en 15-årig tjej självskadar ska det enligt våra riktlinjer vara tre personal, och oftast är det män, vid en nedläggning. Det är inte proportionerligt.

De institutioner som Sis driver ligger ofta i mindre städer och byar. Aftonbladet har talat med flera personal som vittnat om samma sak som Lena Carlbom men som inte vågar berätta öppet.

”Utsätter flickorna för rena övergrepp”

Lena Carlbom väljer att berätta öppet för att skapa förändring. Hon förde flera gånger fram sina synpunkter till institutionschefen och lämnade in ett officiellt klagomål som Aftonbladet tagit del av. Anmälan gällde förhållningssätt till tjejerna och framprovocerad nedläggning.

– Tvångsmedel som nedläggning och visitering behöver självklart användas på Sis i många fall av säkerhetsskäl. Men här pratar vi om uppemot fyra vuxna män mot en ensam traumatiserad flicka som inte begått något brott. Hon har kanske bara kastat ett kaffemugg i plast utan att riskera att skada någon. I de flesta fall har flickorna utsatts för våldtäkter innan de placeras på Sis och utifrån den kunskapen blir det ännu tydligare att metoderna som används utsätter flickorna för rena övergrepp igen.

I den interna utredning som gjordes efter Lenas klagomål kom institutionschefen fram till att det under de aktuella dagarna saknats erfarenhet i personalgruppen. Hon skriver att bemanningsläget är tufft:

Svårigheter att attrahera, rekrytera och behålla personal leder bland annat till kunskaps- och erfarenhetsbrist vilket riskerar att sänka vårdkvalitén.

Sis: Helt oacceptabelt

Lenas vittnesmål får stöd i den rapport Barnrättsbyrån släppte 2021 om kraftigt våld mot unga flickor.

– De flesta utbrott tror jag hade kunnat förhindras med ett lågaffektivt arbetssätt och tydliggörande pedagogik. Framför allt måste vi visa flickorna att vi är vuxna som verkligen vill hjälpa dem.

Lena Carlbom säger att hon väljer att berätta öppet om de missförhållanden hon sett för att skapa förändring för de flickor som tvångsvårdas inom Sis.

Helena Finér är sektionschef på Statens institutionsstyrelse. Hon säger att de ser allvarligt på de anställdas vittnesmål om att manlig personal provocerar fram utbrott hos tjejer.

– Det är helt oacceptabelt. Vi ska vara professionella och vi ska veta hur vi ska bemöta ungdomarna med den problematik som de har. Ett sådant bemötande är inte okej.

Är det proportionerligt att tre vuxna män brottar ner en ensam flicka?

– Ja det kan det vara det. Vi har flickor som är väldigt starka och extremt utagerande och då kan det behövas. Men vi ska för det första jobba förebyggande med nedtrappande åtgärder för att det inte ska bli en våldsincident.

”Våldtagna blandas med våldtäktsmän”

Lena Carlbom jobbade bara fyra månader inom Sis och har i dag återgått till arbete inom öppenvård. Hon säger att Sis har för många strukturella problem för att hon ska klara av att hålla tyst.

– En så tydlig sak som i skolan där flickorna från min avdelning blandades med de ofta grovt kriminella killarna från en annan. Så i korridorerna stod flickor som hade utsatts för våldtäkter sida vid sida med killar som hade dömts för våldtäkter. Det var inte en bra miljö för de här tjejerna att försöka läka i.

Helena Finér på Sis förklarar varför flickorna går i skola med killar dömda för brott.

– På de få institutioner där vi har både tjejer och killar går man tillsammans i skolan, vilket är en form av normalisering och som man gör i vanlig skola.

Angelica Öhagen