Årets Livräddare

Kvinnan hängde från balkong på tredje våningen – räddad i sista sekund

Aziz Metaj: Jag kommer aldrig glömma blicken hon gav oss”

Av: 

Susanna Vidlund

SVENSKA HJÄLTAR

Bröderna Agron och Aziz Metaj såg en kvinna hänga från en balkong i centrala Landskrona.

De reagerade blixtsnabbt, tog sig in i lägenheten och räddade kvinnan.

– Vi flög uppför trapporna. Det gick på sekunder, kändes det som. Jag tänker på det, om vi inte hade hunnit i tid. Om hon hade glidit oss ur händerna. Men vi fick upp henne i tid och det är den bästa känslan, säger Agron Metaj.

Bröderna Agron Metaj och Aziz Metaj från Landskrona var på rätt plats vid rätt tillfälle. ”Det var en slump att vi passerade just där och då, vi var på väg för att handla mat”, berättar Aziz som tillsammans med sin bror räddade livet på en kvinna som hängde på utsidan av en balkong på tredje våningen i en central del av staden.
Bröderna Agron Metaj och Aziz Metaj från Landskrona var på rätt plats vid rätt tillfälle. ”Det var en slump att vi passerade just där och då, vi var på väg för att handla mat”, berättar Aziz som tillsammans med sin bror räddade livet på en kvinna som hängde på utsidan av en balkong på tredje våningen i en central del av staden.

I söndags kväll var Aziz Metaj, 38, och Agron Metaj, 36, ute och körde bil i Landskrona på väg för att handla mat. Plötsligt såg de hur en kvinna hängde på utsidan av en balkong och de förstod att det var väldigt bråttom.

– Jag körde. Det var min bror som upptäckte kvinnan som hängde utanför balkongen på tredje våningen. Det var helt overkligt, berättar Aziz Metaj.

Aziz vände bilen och parkerade. Bröderna sprang fram till porten och började skrika och banka. En tjej kom och öppnade.

– Vi sprang snabbt uppåt, men vi visste inte vilken lägenhet som hörde till balkongen. Jag kommer ihåg att jag såg en massa dörrar och tänkte – vilken ska man välja nu?

Men en äldre man i huset visste. Han hade hört skriken och visade Aziz och Agron rätt. Det visade sig att dörren in till lägenheten var olåst, så de kunde ta sig in.

– Vi hörde en man skrika och förstod att han snart skulle tappa henne. Sen såg vi dem. Brorsan tog tag i hennes ena hand och jag den andra och så drog vi upp henne. Man får extra kraft i en sådan här situation.

De tog in kvinnan i vardagsrummet och lade henne på golvet.

– Hon var svårt chockad och kunde inte prata.

”Folk bara stod där”

Efteråt är både Aziz och Agron tagna av det som hänt.

– Jag kommer ihåg blicken hon gav oss när vi tog hennes händer. En blick där man ser att hon är hundra på att hon ska dö. Det är svårt att beskriva, men jag kommer aldrig glömma det.

Agron Metaj berättar att han dagen efter händelsen som vanligt åkte till sitt jobb där han arbetar som truckförare, men att han var påverkad av händelsen.

– Efteråt, när vi lagt henne på golvet så började jag skaka. Hela kroppen skakade. Då vet man att det hände på riktigt. Jag kunde inte sova på hela natten sedan.

Strax efter bröderna dragit upp kvinnan kom polisen till platsen. Två män greps på platsen och anhölls senare på sannolika skäl misstänkta för mordförsök. Senare efter förhör med männen och kvinnan släpptes dock männen och åklagaren lade ner utredningen då det inte gick att bevisa att ett brott hade begåtts, rapporterar SVT.

Åklagare Kristoffer Nordström bekräftar för SVT att vittnen sprang upp i lägenheten och drog upp kvinnan.

Både Agron och Aziz reagerar på att andra människor inte ingrep på platsen.

– Folk bara stod där och väntade på att hon skulle falla. Jag kan inte förstå det beteendet. De kunde ha reagerat i stället och då hade hon fått hjälp tidigare, säger Agron.

Efteråt har polisen tackat dem för deras insats.

– De sa ”ni har räddat ett liv i dag och ska vara jättestolta över det”. De var jättetrevliga och visade så mycket de kunde att de uppskattade vad vi gjort, berättar Aziz.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Mc-föraren Abbas krockade med lastbil – räddades av Jan

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets Livräddare

Svenska hjältar

Civilkurage

Landskrona