Elise och Kim stoppade våldsman: ”Sånt ska inte få hända”

Publicerad 2023-04-22

Mannen tryckte upp kvinnan mot husväggen ute på gatan. Sen kom knytnävsslaget.

Vännerna Elise Fredriksson och Kim Thittioo grep in direkt, och tack vare dem kunde den misstänkte gärningsmannen sedan gripas av polisen.

– Hans beteende var vidrigt. Det var viktigt för mig att agera, säger Elise.

Vännerna Elise Fredriksson, 29, och Kim Thittioo, 26, var inne på O'Learys vid Larmtorget i Kalmar och spelade shuffleboard. Klockan var ungefär ett på natten till söndagen den 26 mars.

Elise hade gått iväg en kort stund och när hon kom tillbaka hörde hon Kim skrika: ”misshandel!”. Utanför fönstret stod en man och tryckte upp en kvinna mot väggen.

– Jag såg honom slå henne med knytnäven i ansiktet. Slaget kommer underifrån, som en uppercut. Det såg ganska brutalt ut och jag skrek, berättar Kim.

Det var vid O’Learys på Larmtorget i Kalmar som Kim Thittioo genom fönstret såg misshandeln. Hon och Elise Fredriksson sprang ut direkt.

Kim, som är sjukskriven på grund av en fraktur i foten, försökte så snabbt hon kunde att ta upp jakten på gärningsmannen.

– Det enda jag tänkte var: ”Jag måste ut”. Jag dumpade kryckorna och försökte springa. Jag ropade till vakterna att det var en pågående misshandel utanför runt hörnet, men fick inte med mig dem, berättar Kim.

”Jävligt snabb”

Men på grund av fotskadan så gick det inte så snabbt.

– Då såg jag i ögonvrån ur Elise kom efter. Jag sprang som en sjöstjärna men Elise var jävligt snabb.

Elise skrek: ”Vem var det?”. Då skrek kvinnan: ”Det var min man” och pekade bort mot en taxibil där den misstänkte gärningsmannen var på väg att kliva in. Elise rusade fram mot mannen, något som tidningen Barometern var först att skriva om.

– Jag tog tag i honom och tryckte upp honom mot bilen och frågade om det var han, och han började skratta. Då vände jag om honom i ett polisgrepp.

Elise Fredriksson tog polisgrepp på den misstänkte gärningsmannen.

Som tur var fanns polis i närheten. De hade missat misshandeln, men uppfattat att det var något som hände.

– Jag ledde tillbaka mannen till polisen och vakterna. Sedan tog de över och mannen leddes till polisbilen.

Kraftigt påverkad

Kim hade under tiden stannat vid kvinnan och försökt att trösta henne.

– Det var en äldre kvinna och hon var väldigt skärrad och skakad av situationen. Hon hade inga skor på sig, för de hade gått sönder i tumultet.

Kim hjälpte kvinnan med att få på sig skorna. Hon reagerade på att mannen, som verkade kraftigt påverkad, föreföll så oberörd av situationen.

– Han skrattade upprepade gånger. Det var riktigt vidrigt, säger Kim.

När adrenalinet lagt sig efter insatsen så kände sig Elise skakad.

– Polisen gav oss jättemycket beröm och sa: ”bra jobbat av er”. De frågade hur jag vågade göra som jag gjorde och sa att jag måste tänka på mig själv. Men det gör jag ju inte i det läget när något händer, säger Elise.

Kim och Elise berättar att det inte är första gången någon av dem ingriper. ”Det är viktigt att inte blunda”, säger Elise.

Viktigt att inte blunda

Misshandeln på Larmtorget bevittnades av fler personer. Men det var bara Kim och Elise som ingrep. Tjejerna tycker båda att fler behöver våga reagera och agera när man ser eller misstänker att någon utsätts för våld.

– Man kanske inte vet vad man ska göra, men det viktiga är att man gör något. Man kan springa dit och skrika, göra vad som helst, säger Kim.

Elise jobbar som personlig assistent, men har i många år tidigare arbetat inom krogbranschen.

– Jag har sett en del bråk och det är inte första gången jag ingriper, även om det inte varit på den här nivån tidigare.

Hon tycker att om man ser någon bli utsatt för ett brott men själv kanske inte vågar ingripa så kan man ändå försöka slå larm, be andra i omgivningen om hjälp eller ringa polisen.

– Det viktiga är att man inte blundar för det.