”Jag tror att det ska passa utmärkt”

On Track Piraten gör montédebut på V86 – som 12-åring • Tränaren om starten och framtiden för folkkäre hästen

Publicerad:
Uppdaterad:

TRAV

On Track Piraten har tjänat över 18 miljoner och gör nu debut inom disciplinen monté på V86.

Förhoppningen är att den folkkäre tolvåringen ska tävla under vintern – men samtidigt öppnar Hans R Strömberg upp för att tävlingskarriären inom kort kan vara över.

– Jag tror han kommer passa utmärkt under sadel, men han ska inte åka runt och jaga pengar, säger den 67-årige dalatränaren till Trav365.

▪▪▪ MISSA INTE: Senaste avsnittet av V86-podden ”Spets & Slut” i spelaren ovan.

1 av 2 | Foto: Lena Emmoth, Malin Albinsson / TR BILD
On track Piraten gör sin första start i monté – och vill det sig illa kan karriären snart vara över

Under onsdagens V86-tävlingar från Bergsåker ska en av Sveriges mest folkkära hästar genom tiderna, On Track Piraten, debutera inom disciplinen monté – som tolvåring.

Loppet heter ”Bergsåkers Novembermonté” och körs över distansen 2 140 meter med autostart – med ett förstapris på 100 000 kronor.

Trots att ”Piraten” saknar tävlingsrutin i den nya disciplinen är det en förväntansfull och optimistisk tränare.

– Han känns väldigt fin i jobben och jag tror att monté ska passa honom utmärkt. Han är mycket riden här hemma på gården. Min förhoppning är att han ska göra ett bra lopp men helt säker kan man aldrig vara. I jobben har han gått 16,5 (2 140 meter) och 14,0 de sista 1 000 meterna, säger Hans R Strömberg till Trav365.

”Många bra emot”

On Track Piraten har tjänat 18,6 miljoner kronor och det är vad de andra åtta hästarna i loppet har tjänat tillsammans.

– Meritmässigt så ska han ju vara väldigt betrodd i ett sådant här lopp men nu är det monté och många bra hästar emot. Jag inbillar mig att han ska duga väl och hoppas och tror han är med där framme, men det blir tufft. Det här är något jag har funderat på ganska länge och nu blir det äntligen av. Han travar verkligen rent och har bra driv i steget.

Ingen seger på sju starter i år. Hur går dina tankar om framtiden för honom?

– Jag tycker han har gjort det godkänt på slutet med tanke på att han var sjuk i våras men samtidigt börjar han komma upp i ålder. Det kanske inte är samma gnista längre men jag hoppas detta kan vara lite av en nytändning.

– Om det visar sig att han inte levererar i loppen och att han inte verkar tycka att det är roligt längre, då är det sluttävlat för honom. Men han känns fräsch och fin så min förhoppning är att han får en fin vinter. Det är ju en årstid som passar honom och även att gå med skor.

”En tanke jag fått vänja mig vid”

Men du låter tydlig med att han gjort sitt på tävlingsbanan om inte resultaten och viljan finns där?

– Ja helt klart är det så. Det är en tanke som jag fått vänja mig vid sedan en tid tillbaka. När han blev skadad tidigare tänkte jag att han kanske inte kommer tillbaka men det gjorde han. Men en sak är säker, jag vill inte att han ska bli en så kallad matlappsjägare, då får han hellre avsluta sin karriär.

Rommekusken Emilia Leo har kört ”Piraten” i de senaste sulkyloppen och är också den som får förtroendet att agera ryttare i montéloppet.

”Måste ha en bra dag”

– Jag tror och hoppas så klart han kommer funka bra under sadel. Men han måste också ha en bra dag för att kunna vara med och göra upp om segern, eftersom han möter flera bra montéhästar, säger hon till Trav365.

Strömberg har ytterligare en häst till start under onsdagens V86 från saxbanan Bergsåker.

– Det femåriga stoet Mercedes startar från ett spännande innerspår bakom bilen. Hon har inte vunnit ännu i min regi och kanske är det så att hon har lite svårt att sätta nosen först. Främst en platschans på det fina läget, avslutar Hans R Strömberg.

Emilia Leo har kört ”Piraten” i de senaste starterna och ska nu också rida honom för första gången i monté
Foto: Maria Holmén / TR BILD
Emilia Leo har kört ”Piraten” i de senaste starterna och ska nu också rida honom för första gången i monté
Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN