Stjärnan: ”Jag tänker inte vara tyst längre”

Sverigeettan Jonathan Carres massiva kritik • Framtiden för montésporten: ”Bekymrad” • SM-chanserna på Åby

Publicerad 2023-09-28

I fjol tog Jonathan Carre två SM-guld inom disciplinen monté. Hur många blir det i år?

Montégiganten Jonathan Carre jagar nya SM-guld på Åby.

Samtidigt är han starkt kritisk och mycket orolig över framtiden för sporten.

– För min egen del så behöver jag inte rida mer monté, säger 36-åringen.

Jonathan Carre flyttade för sju år sedan till Sverige från Frankrike och etablerade sig några år senare snabbt som Sveriges främsta montéryttare.

De senaste åren har han varit ytterst dominant inom disciplinen.

36-åringen har lagt beslag på mängder av stora skalper, slagit tidigare rekord och dessutom varit den mest vinstrika och segerrikaste, detta med stor marginal.

Carre är mycket nöjd med sin framfart på svensk mark och tacksam över de framgångar och stöd han tagit emot i sitt nya hemland.

”Många saker har blivit sämre”

Men samtidigt är han mycket missnöjd över åt vilken riktning montésporten tagit.

I ett långt inlägg på Facebook riktade han nyligen massiv kritik mot en rad olika frågor, något han anser vara en kraftig försämring av den disciplin och sport han älskar så mycket.

Jag är bekymrad. Vad vill Svensk Travsport med montésporten? Efter en period med en positiv trend för montén de senaste åren tycker jag att många saker har blivit sämre och jag tänker inte åka runt på landets travbanor vecka efter vecka och vara tyst längre. Om jag som ledande ryttare under de senaste åren tycker så här - vad ska då övriga tycka och känna undrar jag?”, inledde han sitt kritiska inlägg.

”Hoppas de lyssnar på våra förslag”

Frågorna som Carre tar upp är i både mindre och större skala men landar ändå i en gemensam reflektion; att allt kunde och borde vara så mycket bättre än vad det är i dag.

För Trav365 utvecklar han sitt resonemang på ett mer övergripande plan.

– Jag tycker att många saker har blivit sämre. Framförallt propositioner, det är dessutom svårare att matcha hästarna och jag tycker inte att Svensk Travsport har någon tydlig röd tråd för den svenska montésporten - eller hur hästarna och vi ryttare ska tävla. Jag hoppas att de lyssnar på våra förslag och att saker kan förändras till det bättre. Det är ingen som önskar någon ny stor satsning för montesporten, vi vill bara ha tillbaka saker som de var förut och att man ser till att förbättra sånt som behöver göras, säger han och fortsätter:

– Man måste ha en tydligare plan för unga ryttare, våra bästa hästar behöver ha ett bättre tävlingsschema och lopp som försvunnit behöver komma tillbaka och vi vill synas på lördagarna i samband med V75-dagarna och att vi tävlar som ”lopp 1” då.

Du hävdar att glädjen att tävla delvis har försvunnit. Går det att reparera på kort sikt?

– Jag älskar tävlingsmomentet. Men det är både fysiskt och psykiskt jobbigt att åka runt och tävla när man känner att personer i ledande positioner inte förstår eller tycker om montésporten lika mycket som vi gör. Klart att det kan bli bättre med hur det känns om vår röst blir hörd och att våra förslag tillgodoses. Så det hoppas jag på.

Tidigare i år fick Jonathan Carre ta emot Svensk Travsports Montépris, detta på Hästgalan.

”Jag är inte ung längre”

Till vardags, när Jonathan Carre inte tävlar, arbetar han hos travtränaren André Eklundh.

Tidigare har 36-åringen berättat för Trav365 att han fortsätter inom monté så länge kroppen orkar.

Men i sitt inlägg på Facebook antyder han att hans egen roll inom disciplinen inom kort kan vara ett minne blott.

Men oavsett när han lägger av är poängen med kritiken just framtiden för de unga inom sporten.

– Jag är inte ung längre, klart att det kommer en dag när jag slutar med att rida, men det är inget jag funderat på för tillfället. Jag tävlar något mindre numera med tanke på hur det ser ut för montésporten och jag har bestämt mig att till exempel sluta rida kallblod, för att låta andra ryttare få de chanserna.

”Bra att någon står upp”

Hur ser du på framtiden för montésporten?

– Det kommer aldrig bli lika mycket monté här i Sverige som det är i Frankrike, men målet måste vara att montésporten har sin tydliga plats i framtiden. Att alla jobbar mot samma mål och att ryttare och tränare är nöjda med nivån, propositioner och tävlingsschemat.

Hur har reaktionerna efter det långa inlägget på Facebook blivit?

– Jag har fått väldigt mycket reaktioner, positiva sådana. Människor kommer fram till mig på travbanorna och berättar för mig att de gillat vad jag skrev och att det var bra gjort av mig. De tycker det är bra att någon står upp för montésporten och det har varit både ryttare, tränare, ägare och spelare som kommit fram och som även skriver kommentarer till mig på Facebook.

– Jag hoppas det landar i något bra och att montésporten kan lysa vackert igen som den gjorde tidigare - inte att utvecklingen går bakåt. Jag vill tacka alla människor som hejar på mig och stöttar mig. Jag har vunnit montélopp i fem olika länder i år och har många människor som följer mig på Facebook, särskilt från Sverige och Frankrike, och det är väldigt roligt.

Jonathan Carre tillsammans med sambon, amatörtränaren Constanza Flores.

SM på Åby: ”Hade varit extra speciellt”

Under lördagen får den bistra verkligeheten för en stund stå tillbaka då det är V75-tävlingar på Åby där mängder av olika SM-tecken ska delas ut.

I fjol gjorde Jonathan Carre rent hus och vann både Montéryttar-SM och Monté-SM.

I år är han på plats för att försvara sina guld och dessutom köra sin och sambons, Constanza Flores, häst i Amatör-SM, detta i sulky.

– Det blir en väldigt spännande dag. Eftersom jag vann båda loppen som ryttare förra året är det klart att jag har goda minnen. Jag vet att X.Tour (Monteryttar-SM), Jolicoeur (Amatör-SM) och Linus Boy (Monté-SM) alla tre är bra och har chansen att vinna. Jag ska göra mitt bästa och jag måste erkänna att det hade varit extra speciellt att vinna Amatör-SM i sulky, då det är vår egen häst Jolicoeur jag ska tävla med.

Carre hoppas kunna återupprepa fjolårets jättesuccé på SM.

Följ ämnen i artikeln