”Jag kommer att rida så länge kroppen orkar”

Montéstjärnan Jonathan Carre om sitt rekordår: ”Jag kände inte samma press”

Uppdaterad 2022-12-22 | Publicerad 2022-12-20

Jonathan Carre om sitt rekordår.

Jonathan Carre tog under fredagen montéseger nummer 62 för året.

Och raderade samtidigt ut Sofia Adolfsson ur rekordböckerna.

Nästa år hoppas han upprepa framgångarna.

– Jag kommer att absolut fortsätta rida så länge kroppen orkar, säger Jonathan till Trav365.

Jonathan Carre fortsätter att göra succé i sadeln. När han i fredags tog en dubbel på Solvalla innebar detta inte bara vinst 61 och 62 under året, utan han raderade samtidigt även ut Sofia Adolfsson från rekordböckerna.

Av bara farten tog montékungen ytterligare en seger dagen därpå och har nu vunnit fem av sina åtta senaste ritter – samt med råge passerat fyra miljoner kronor.

”I dag kan ingenting stoppa mig”

Trav365 ber honom sammanfatta succéåret och höjdpunkten är föga överraskande de dubbla segrarna på Åby i samband med att de ordnade Svenskt Mästerskap i början av oktober.

– Det jag ville var att vinna ”stora” SM, vilket jag aldrig hade gjort tidigare, och när jag segrade i Montéryttar-SM tidigare under dagen tänkte jag: ”I dag kan ingenting stoppa mig”, berättar Jonathan och fortsätter:

– Att på ett år vinna två SM-lopp samma dag, ta hem jockeyligan och sedan slå vinstrekordet... det blir svårt att upprepa.

Sambon Constanza Flores, som agerar översättare i samband med denna intervju, var en gång i tiden skötare till världens bästa travhäst: Ready Cash. Numera kombinerar hon en heltidstjänst hos Maria Törnqvist med en annan som mamma.

Hon minns mycket väl hur det var att heja på gubben sin från sidan den dagen.

– Jag var jätteglad och stolt över honom. Det blev dock inga tårar då vi båda är rätt coola och hårda av oss.

”I år kände jag inte samma press”

Carre har på några år förbättrat sin segerprocent från sex år 2019, till 36 i år, och tycks bara bli bättre och bättre.

Har ditt självförtroende ökat i takt med att framgångarna kommit?

– Förra året var jag verkligen ute efter att vinna championatet och eftersom jag länge låg efter i tabellen behövde jag rida, rida, rida. I år kände jag inte samma press och kunde rida hästarna snällare än tidigare, vilket är en av anledningarna till mina framgångar.

Succén har dock inte kommit av sig självt. Mycket jobb ligger bakom de fina siffrorna och dessutom blir det en hel del bilresor kort och tvärs genom landet. Ofta för att rida ett lopp, byta om och sedan åka hem.

– Det är väldigt jobbigt att köra bil långa sträckor men det är svårt att bli less på det när man får rida så fina hästar. När det går bra blir hemresan enklare.

Jonathan Carre med Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Lämnade Frankrike – för Umeå

Han lämnade tryggheten i Frankrike 2016 för att satsa på familjen och följde med sitt livs kärlek upp till Umeå. Där bodde de båda under en tid, innan flyttlasset sedermera gick till västkusten.

Paret drev under en period en egen verksamhet men det visade sig snabbt att tiden inte räckte till för småbarnsföräldrarna. Mest känd är kanske V75-bekantingen Valnes Lisa men det är nu spikat att hon inom kort ska bli fölmärr på heltid.

Saknar du inte den norrländska kylan?

– Nej! Absolut inte. Det tog tid men nu har jag ändå vant mig vid det svenska klimatet.

Att endast försörja sig som montéryttare i Sverige tycks vara en lyx få lyckas uppnå, inte ens någon så skicklig som Carre. Hans provision varierar mellan fem och tio procent av det han rider in, men på grund av de skenande kostnaderna på bland annat drivmedel gäller det att ha något vid sidan.

”Behöver ha något vid sidan”

Jonathan arbetar därför fyra dagar i veckan hos Åby-tränaren André Eklundh.

– Jag behöver ha något vid sidan för att det ska kunna gå runt ekonomiskt.

Hur ser egentligen framtiden ut för dig?

– Jag kommer att absolut fortsätta rida så länge kroppen orkar och försöka vara nummer ett, även om det är svårt. Det måste klaffa med hästar och löpningar, samtidigt som tränare kan få formsvackor.

Jonathan var innan flytten en framgångsrik ryttare även i Frankrike och efter att nyligen ha sett konkurrenten Emilia Leo sopa banan med fransmännen på deras hemmaplan kanske det kliar lite extra i fingrarna även för Carre att testa lyckan utomlands?

– Jag har redan vunnit över 140 lopp i Frankrike men kommer det något passande lopp, och jag blir tillfrågad, så varför inte? Det är dock inget uttalat mål för mig under 2023.

”Om det skulle hända barnen något...”

Julen närmar sig med tomtens fart och om bara några dagar ska klappar delas ut till de förväntansfulla barnen Leo och Sofia. Just i år tillbringar familjen högtiden i Sverige, och det verkar även innebära ett traditionellt svenskt julbord.

– Ja, här blir det bara köttbullar och prinskorvar, medan vi i Frankrike äter kött som man inte annars serverar resten av året. Det blir lite mer högtidligt.

Hur ser egentligen ett franskt julbord ut?

– Gåslever, kalkon, lax. Efterrätten av glass är dock svår att förklara. Den finns inte i Sverige.

Vad är egentligen roligast, att vinna montélopp eller fira jul med era barn?

– Helt klart att se dem öppna sina julklappar. Om det skulle hända barnen något, och jag måste sluta rida lopp, så skulle jag göra det i morgon för dem.

Nu kanske det inte bara är ungarna som ser fram emot Kalle Anka på tv och klappar i massor, partnern Constanza är icke att förglömma denna familjehögtid.

Vad har du köpt till henne?

– Jag har inte åkt och handlat ännu och i dag ska jag till Jägersro, avslutar Jonathan med ett skratt.

Jon Carre har slagit flera rekord i år.

Följ ämnen i artikeln