Seger – och nu måste Montén kasta trygghetstänket

BUFFALO. Tre raka segrar för Juniorkronorna.

Men nu vill jag se att de förändringar som gjordes under matchen blir permanenta. Tomas Montén måste kasta trygghetstänket.

Mot Ryssland ska han inleda med laget som avslutade den här matchen.

Juniorkronorna hämtade in ytterligare en gruppspelsseger, den 43:e i rad. Det blev till slut 7–2 mot Schweiz, efter 4–0 i den tredje perioden.

Men i två perioder var det sannerligen inte efter något spel som övertygade någon tvivlare.

Sverige skapade förvånansvärt lite målchanser och bjöd dessutom på Schweiz båda mål.

Nu lossnade det i tredje perioden då förbundskapten Montén redan hade kastat om i kedjorna.

Vi kan slå fast att spelet i de två första perioderna inte räcker längre fram i turneringen – det vet både spelare och ledare om.

Samtidigt är det inte nu det här laget ska vara som bäst, men det måste till förändringar för att nå full potential.

Balansen mellan att jobba med tålamod (trygghet) eller söka snabb förbättring, det är en stor utmaning för en ledare i vilket sammanhang som helst.

Tomas Montén är inget undantag.

Inlett med samma lag i tre matcher

Det är stor skillnad på att vara landslagstränare kontra klubbtränare.

I JVM handlar det om två veckor och sju matcher som sätter betyg på Juniorkronornas och Monténs säsong.

Då gäller det att få ut maximalt av spelarna och laget och det var först i den tredje perioden mot Schweiz som Montén nådde i närheten av det.

Juniorkronorna har inlett samtliga tre matcher med samma backpar och kedjeformationer och det har i ärlighetens namn sett sådär ut.

Då syftar jag i huvudsak på spelet fem mot fem.

Inför den tredje perioden mot Schweiz hade vi totalt bara sex mål i den spelformen och då har Sverige mött Vitryssland, Tjeckien och Schweiz.

Det pratas om att special teams (power- och boxplay) avgör turneringar.

Jag är mer inne på Tre Kronors assisterande förbundskapten Johan Garpenlövs åsikt att förmågan att över tid producera i fem mot fem är nyckeln till framgång.

Lagkaptenen har ruggig form

Därför är det hög tid att de förändringar i formationerna som gjordes under matchen blir permanenta.

Lias Andersson ska fortsätta som center mellan Alexander Nylander och Elias Pettersson.

Den här förändringen gjordes redan efter halva matchen mot Schweiz. Och vilken skillnad det blev.

Som Pettersson och Nylander lyfte sig efter lagkaptenens intåg. Lika barn leka bäst och där har man en tydlig förstakedja som ska leda det här laget under den tuffa avslutningen.

Lagkapten Andersson är i ruggig form och har dessutom tillräcklig pondus för att få Nylander/Pettersson att jobba hårdare över hela banan.

Inte bara blixtra till när det är dags för powerplay.

Mer istid till djurgårdskedjan

Låt ”djurgårdskedjan” med Fabian Zetterlund vara ograverad. Lyft upp den till andrakedja och ge trion den istid de förtjänar. Efter två perioder låg de på futtiga sju minuter.

I de tre första matcherna tycker jag den här enheten har skapat klart mest i spel fem mot fem och svarat för mål i varje match.

Fortsätt med Lundeström, Steen och Söderlund, som har spelat ihop stora delar av landslagssäsongen.

Sedan har vi en mer renodlad defensiv fjärdekedja med Fredrik Karlström, Linus Lindström och Glenn Gustafsson eller Jesper Boqvist.

Mötet med Ryssland natten till nyårsdagen är ett perfekt tillfälle att testa de här enheterna fullt ut.

Det tydliga målet för Juniorkronorna är att gå hela vägen i den här turneringen och då gäller det verkligen att få ut maximalt av enheterna.

Där har inte Tomas Montén varit än.

Men dit måste han hitta om målet ska uppfyllas.

Vilka får då Sverige möta i en kvartsfinal? Ja, allt avgörs i den sista matchen mot Ryssland och det är ett riktigt getingbo i båda grupperna. Vid gruppseger kan det ändå bli mardrömsmotstånd i form av USA. Förlorar Juniorkronorna med två mål mot Ryssland slutar man tvåa i gruppen. Förlust med tre mål betyder med största sannolikhet att Sverige rasar ner till tredje plats.

Ni märker: Det finns nästa lika många scenarion som det finns lag.

Men när pucken släpps mot Ryssland vet båda lagen om USA väntar vid eventuell gruppseger. Intressant at se hur det påverkar viljan att vinna den avslutande matchen…