Historiska guldet blir film

Finlands historiska VM-triumf mot Tre Kronor förevigas i ”95”: ”Hela landets moral höjdes”

Publicerad 2017-10-03

Så här ser skådespelaren Jens ­Hultén ut – som förbundskapten Curt ”Curre” Lindström.

1995 tog Finland sitt ­första ­historiska VM-guld i ­ishockey och nu blir den klassiska­ finalsegern över Sverige i Globen film.

– Jag har jobbat med Tom Cruise och såna ­skådisar, men jag är mer fascinerad av ”Curre”, ­berättar Jens Hultén.

Sergels torg och Nick Borgen var bokade, kortegerna och segerbanketterna noga planerade, det enda som fattades var ju bara seger över Finland i finalen.

Men, som så många gånger förut i sportens värld, det är inte så bara.

Ville Peltonen gjorde tre raka mål och förde upp Finland till en 3–0-­ledning samtidigt som Jarmo Myllys storspelade i den finska kassen.

13 850 i ett fullsatt Globen trodde knappt sina ögon och under tiden de rättade till sina tilltufsade vikingahjälmar och grubblade på vart VM-finalen 1995 var på väg stängde ­Finland matchen och blev världsmästare i ishockey för första gången någonsin.

Datumet 7 maj 1995 är ­ingraverat i den finländska idrottshistorien men det få känner till är att hockeyguldet också är en amsaga i en ­betydligt större historia.

Under det tidiga 90-talet drabbades Sverige av en djup ekonomisk kris och lågkonjunktur med flytande växelkurs som följd.

Under en vecka i september 1992 höjdes marginalräntan till 500 procent i ett försök att försvara kronkursen och i Sverige höll krisen i sig till 1994.

”Bröt nacken på krisen”

– I Finland började krisen 1991 och höll i sig till 1995. Den släpade lite. Och det var faktiskt VM-finalen -95 som bröt nacken på den här lågkonjunkturen. Hela landets moral höjdes. Och när vi fick lite extrapengar så satsade vi på Nokia. Den här finalen som vi vann över Sverige hade en mycket större mening och betydelse för Finland än själva VM-guldet, berättar Jarkko Hentula, producent på produktionsbolaget Yellow Film som har gjort filmen. 

– Och den här segern räknas som den enskilt största sedan andra världskriget. Det var inte bara det första hockeyguldet. Det var det första stora landslagsguldet någonsin. I alla sporter, ­säger han.

Idéerna kring att göra en film om hockeyguldet 1995 har funnits ett tag men ­produktionsbolaget och manus­författarna har också brottats med en del problem.

– För det första. Det är svårt att filma­ sport så att det känns äkta. För det andra så vet alla hur det slutar. Finland vinner med 4–1. 

Hur löser ni de ­problemen? 

– Vi använder arkivmaterial från den här finalen och vi fokuserar på finalhelgen i Stockholm. Det är lite som när James Cameron bestämmer sig för att göra ­”Titanic”. Han kan inte lägga 200 miljoner dollar på en film som slutar med att båten sjunker, för det vet alla. Så det Cameron gör är att berätta en kärlekshistoria. 

Så, det är en kärleks­historia? 

– Nej, inte i ordets rätta bemärkelse. Det är ett drama­ med komiska element. Filmen handlar inte enbart om att vinna i ishockey. Den handlar om vad den här vinsten betydde för folk. Inte bara för individer utan för en hel nation. Och på det viset är den också dokumentär. Filmen bygger på olika historier som vävs ihop den här finalhelgen i Stockholm. Vissa är komiska, andra är tragiska.

”Tyckte det var en skandal”

I filmen berörs också den finländska pessimismen som hade vunnit ett starkt fäste, inte minst i hockeykretsar, sedan Sverige hämtat in underläge 2–4 till 4–4 mot finländarna med hopplöst lite tid kvar i såväl VM 1986 (”Masken”) och 1991 (”Sudden”).

– Vi finländare har en bild av att ”allt kommer att gå bra”-mentaliteten finns i svenskens DNA. Ni svenskar är bra på att tänka så. I Finland är det annorlunda. Vi vet innerst inne att ”allt kommer att gå åt helvete, vi kommer att förlora”. När Sverige gör 4–1 i den där finalen visste ALLA att vi skulle förlora. 

Att Curt Lindström skulle få en stor roll i filmen var självklart.

– Finland har alltid varit lillebror gentemot Sverige. Många i Finland älskar att hata Sverige när det kommer till sport, och när ”Curre” blev förbundskapten var det många som tyckte att det var en skandal. En svensk tränare!? Den förste svenske förbundskaptenen. Men efter guldet anses han vara den störste och mest betydelsefulla svensken i Finland genom alla tider.

Ja, hur stor är ”Curre” i Finland egentligen?

– Han är störst. Han är mer uppskattad än det svenska kungahuset, än Olof Palme, än alla andra. Han är den störste svensken i Finland, ­säger Hentula.

Curt Lindström blev ”Curre” med hela svenska folket i mitten på 80-­talet när den gamle läraren, som assisterande förbunds­kapten till Tommy Sandlin, bärgade VM-guldet 1987.

Sportbladet har förstås sökt guldtränaren men han har inte gått att fått tag på, 76-åringen befinner sig i Thailand där han – precis som ­ALLA andra gamla hockeyprofiler – spelar golf. 

”Skojig, intelligent, lite galen”

Vi pratar i stället med ”Curt Lindström”, gestaltad av skådespelaren Jens Hultén, känd från bland annat Johan Falk-filmerna där han spelar råskinnet Seth Rydell.

– Jag har en agent i Finland som skickade en bild på ”Curre” och frågade ”kan du se ut så här?”. Ja, med lite smink ska det nog gå bra. Resten är skådespeleri. Det här var för bra för att säga nej till och när jag sedan träffade produktionsbolaget sa de bara ”You are Curre!”, säger Hultén som minns VM-finalen 1995.

– Ja, det var överraskande. Det jag däremot inte minns är att, som vi ­visar i filmen, finländarna fick ta över Sergels torg och det ­firande som Sverige hade förberett. Det var stort av oss svenskar att agera så.

Vad spelade ”Curre” för roll i den här segern, och hur var han? 

– När jag pratade med en av spelarna från guldlaget, Janne Niinimaa, berättade han att ”Curre” var fenomenal på att få ihop ett lag. Det var ett gäng individualister men ­”Curre” fick alla att dra åt samma håll. Lite som ­Lagerbäck gjorde med ­Island i EM. 

– Och så var han skojig, ­intelligent, lite galen, en bra hockeyledare helt enkelt. 

Vill inte att det blir parodi

Var det svårt att spela ­rollen? 

– Ja, på sätt och vis. Jag vill inte att det skulle bli en parodi, att det ­skulle se ut som ”en i Killinggänget”. Det är stora glasögon och färgat hår och så där. Och jag är kraftigt byggd jämfört med ”Curre”. Jag försöker göra honom mänsklig och har tittat en del på kroppshållning och så, även om vi inte är så lika.

– När jag pratade med ”Curre” var han glad och sa ”skitkul att det blev du, nu blir jag en riktig tuffing”, ­berättar Jens Hultén.

”95” är också en liten del av ­Finlands 100-års­firande som självständig stat, ett ­firande som har pågått ­under 2017, och filmen har premiär på juldagen.

I skrivande stund är det ännu oklart om den kommer att visas på svenska biografer.

Se filmens trailer här nedan

DOKUMENT: Finlands guldhjältar 1995 – det hände
sen

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln