Friberg – hjälte igen

Publicerad 2012-01-04

Juniorkronorna finalklart efter nattrysare

Juniorkronorna är klart för final – efter en ny bragdvändning.

I en osannolik nattrysare hämtade Sverige upp ett 0–2-underläge och vann efter straffläggning.

– Jag kollade hur han stod och så sköt jag mellan benen, säger Max Friberg som sköt den avgörande straffen.

Juniorkronorna inledde klart bäst och vann skotten med 14–6. Därför kom det som en kalldusch när Finland satte 1–0 med 1.31 kvar.

Miro Aaltonen bakom målet spelade in pucken framför mål, Jonas Brodin tappade markeringen, och förre Frölunda-stjärnan Christian Ruuttus son Alexander stötte in ledningsmålet för Finland.

Två individuella misstag

Sverige fortsatte att pressa i andra perioden, men målvakten Sami Aittokallio – som darrade mot Slovakien i kvartsfinalen – spikade plötsligt igen.

I stället kom en ny svensk kalldusch efter 15.30. Joel Armia norpade pucken från Joakim Nordström och skickade in pucken i nät.

Trots 34–13 i skott till Sverige stod det 2–0 till Finland – efter två individuella misstag från svenskar.

– Vi måste bli lite hetare i anfallszonen, det är mycket skott utifrån. Vi måste få in våra forwards framför målvakten för jag tycker att han släpper jättemycket returer, sa förbundskaptenen Roger Rönnberg till TV3 inför sista perioden.

Precis det gjorde William Karlsson. Efter 3.11 höll han sig framme och pressade in reduceringen på en retur.

Stark upphämtning

Sverige pressade frenetiskt på slutet och med 2.38 tog Rönnberg en timeout. Med bara 1.44 kvar kom den efterlängtade kvitteringen – efter en dundertavla från Sami Aittokallio.

Den finske målvakten gav sig ut på en utflykt bakom målet och skulle skicka pucken längs sargen. Men Johan Sundström uppfattade situationen blixtsnabbt, tog ner pucken med handsken och spelade in till notoriske målskytten Max Friberg som satte pucken i öppen kasse.

Nattrysaren gick till tio minuters förlängning som blev mållös, vilket ledde till straffläggning.

– Vi såg att de var helt slut. Det var bara att tugga på så kommer det en till. Nu kom det ingen i förlängningen, men så var vi starkare i straffläggningen, säger Max Friberg till TV3.

”Nu jävlar sätter vi dit den”

Efter att Sebastian Collberg och Joel Armia satt sina straffar i första straffomgången placerade Friberg in pucken distinkt mellan benen på Sami Aittokallio. Det blev matchavgörande få både Joonas Donskoi och stjärnan Mikael Granlund brände sina straffar.

– Man var inte nervös utan det var mer, nu jävlar sätter vi dit den. Det var så tongångarna gick i båset, säger Max Friberg till TV3.

– Vi får sluta ge de här överlägena. Men det är starkt av oss igen.