Ryssland till final efter nytt drama

Publicerad 2012-01-04

Ledde med 6-1 när elva minuter var kvar - då vaknade Kanada

CALGARY. Ryssland ledde med 6–1 då elva minuter återstod.

Det höll på att sluta med en helt makalös mirakelvändning av Kanada, som gjorde fyra mål på fem minuter.

– Vi vann över Kanada inför 18 000 röda tröjor på läktaren, det är det enda som betyder något, säger Nail Jakupov efter 6–5-segern.

Ryssland möter Sverige i JVM-finalen efter 6-5-segern mot Kanada i semifinalen.

I morse svensk tid blev det klart vilket lag Juniorkronorna får möta i torsdagens final.

Det slutade med ett helt osannolikt drama.

Kanada var knapp favorit men blev länge fullständigt förnedrat inför sin egen hemmapublik.

Precis som när lagen möttes i finalen för ett år sedan hade Jevgenij Kuznetsov stor show.

Han gjorde tre mål och spelade fram till ytterligare ett.

I mitten av den tredje perioden ledde Ryssland med 6–1.

Då började Kanada en rasande upphämtning.

Fyra mål på fem minuter

På fem minuter gjorde Kanada fyra mål och inledde en vild jakt på en kvittering.

Den ryske coachen Bragin bytte ut målvakten Vasilevski efter Kanadas femte mål och satte in Andrej Markov.

Med Markov i målet lyckades Ryssland trots stora problem hålla undan.

– Jag borde ha bytt målvakt tidigare. Han släppte in ett enkelt mål och det är en ung kille som var med om att släppa in många mål i slutperioden mot Sverige också, säger Bragin.

Nail Jakupov fick frågan hur det känns att möta Sverige i finalen.

– Det är ett bra lag, men först ska vi ha en ledig dag och träna. Det står 0–0 när matchen börjar och sedan får vi se hur det går.

Annars var det här länge storstjärnan Jevgenij Kuznetsovs match.

Den ryska lagkaptenen inledde med att göra det första målet, elegant framspelad av Nail Jakupov.

Och samarbetet mellan superduon Kuznetsov (3+1 i natt) och Jakupov (0+4) hade bara börjat. Tillsammans gjorde de åtta poäng.

Backen Nikita Nesterov ökade sedan på till 2–0 med ett tungt skott i powerplay då sex minuter återstod av den första perioden.

”Vi är starkare än Kanada”

Kanada fick nytt hopp då Brett Connolly reducerade till 1–2 i början av mittperioden.

Då svarade Kuznetsov med sitt andra mål i matchen. Bara minuter efter den kanadensiska reduceringen pricksköt han in 3–1.

Och Kuznetsovs show var långt i från över.

Fem minuter efter det andra målet gjorde han sitt tredje mål.

På nytt spelades han fram av Jakupov och ensam med målvakten Kuznetsov var iskall.

Efter det bytte Kanada målvakt, ut med Wedgewood och in med Mark Visentin.

Visentin hade bara varit på isen i knappt två minuter när Ryssland ökade på till 5–1. Kuznetzov och Jakupov låg bakom förarbetet.

– Vi vann matchen, vi var starkare än Kanada, säger Kuznetsov.

JVM-finalen Ryssland-Sverige spelas klockan 02.00 natten mot fredag och sänds i SVT.