Källström står, Seb går – och Zlatan slår

Publicerad 2015-10-12

Fler som hoppas – ”Ibra” tar ändå (nästan) alla: ’Hans ord väger tungt...’

Muren ställer upp sig, Kim Källström, Sebastian Larsson och Zlatan Ibrahimovic ställer sig runt bollen.

– Jag säger inte vem som ska ta vilken frispark, säger förbundskaptenen Erik Hamrén.

Frågan är om han borde göra det?

Resultatet var inte så mycket att diskutera när Sverige promenerade in 2–0 mot Liechtenstein i Vaduz i fredags.

Men det fanns situationer som debatterades ändå.

Mitt i första halvlek fick Sverige frispark precis utanför straffområdet, en bit till höger. Bollen låg i perfekt läge för en vänsterskytt, men det var ändå Zlatan Ibrahimovic som klev fram och dundrade bollen – en bra bit utanför.

När Kim Källström mötte pressen efter matchen frågade Sportbladet:

Vad krävs för att du ska få slå frisparkar från arton meter i perfekt vänsterfotsläge…?

Kim svarade med att le snett och gå.

Slagit 13 av 16

Det finns de som säger det bäst när de säger inget alls.

Inför de avgörande, avslutande matcherna i EM-kvalet har Sportbladet sett närmare på samtliga frisparkar som Sverige slagit i farliga lägen under kvalet. Bilden är mer än tydlig:

 Av sexton frisparkar i bra lägen har Zlatan Ibrahimovic slagit 13, Kim Källström två (varav en slogs som ett inlägg) och Erkan Zengin en (i en match där Ibrahimovic stod över).

Av Zlatans frisparkar har sex gått i muren, tre utanför målet, en i stolpen och bara tre på mål.

På gårdagens presskonferens svarade förbundskaptenen Erik Hamrén på hur det går till när det bestäms vem som slår vilken sorts frisparkar.

– Det ansvarar de (spelarna) för. Jag säger inte vem som ska ta vilken frispark. Vi har en vänsterfot och en högerfot där, vem det blir avgör de två.

”Han är vår bäste”

Zlatan Ibrahimovics kvalitéer och stjärnstatus brukar avgöra den frågan. Mönstret när Sverige får frispark är att Sebastian Larsson anmäler intresse, men lämnar platsen, att Kim Källström ställer upp sig för vänsterskott – men att Zlatan Ibrahimovic till slut skjuter med sin högerfot.

– Är Zlatan extremt sugen och säger att han ska ta den så blir det oftast så, sa Sebastian Larsson när frågan var uppe under det senaste VM-kvalet.

– Han är vår lagkapten och bäste spelare, så det är klart att hans ord väger tungt.

När statistiksajten Who-scored tidigare i år sammanställde statistiken för hela Premier League-eran konstaterade de att Sebastian Larsson var ligans näst bäste frisparksskytt någonsin, med i snitt ett mål på var åttonde frispark. I EM-kvalet har han däremot inte fått slå en enda frispark i avslutsläge.

Lär se ut som vanligt

Zlatan Ibrahimovic är landslagets överlägset främste målskytt i kvalet, med sju av Sveriges tretton mål. Under sina fjorton år i landslaget har han gjort tre mål på frispark, varav ett enda (mot Portugal i VM-playoff) i en tävlingsmatch.

Om Sverige får ett bra frisparksläge i kväll kan alla räkna med att det ser ut som vanligt.

Larsson går, Källström står – men det är Ibrahimovic som slår.

* Sverige-Moldavien, Kanal 5, 18.00.

Frisparkar i skottläge, genom hela kvalet:

Österrike–Sverige 1–1

Minut: 31. Avstånd: 30 meter. Vid bollen: Larsson, Källström, Ibrahimovic. Skytt: Ibrahimovic i muren.  Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Minut: 38. Avstånd: 22 meter. Vid bollen: Ibrahimovic, Källström. Skytt: Ibrahimovic i muren.  Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Sverige–Ryssland 1–1

 Inga frisparkar i avslutslägen.

Sverige–Liechtenstein 2–0

Minut: 37. Avstånd: 18 meter. Vid bollen: Källström Durmaz, Zengin. Skytt: Zengin, högt över.  Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Montenegro–Sverige 1–1

Minut: 18. Avstånd: 28 meter. Vid bollen: Ibrahimovic, Källström. Skytt: Källström, över.  Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Minut: 73. Avstånd: 28 meter. Vid bollen: Ibrahimovic, Källström.  Skytt: Ibrahimovic, i stolpen.   Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Moldavien–Sverige 0–2

Minut: 45. Avstånd: 25 meter. Vid bollen: Ibrahimovic, Källström. Skytt: Ibrahimovic, i muren.  Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Minut: 75. Avstånd: 26 meter. Vid bollen: Ibrahimovic, Källström. Skytt: Ibrahimovic, målvakten räddar.   Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Sverige–Montenegro 3–1

Minut: 14. Avstånd: 25 meter. Vid bollen: Ibrahimovic, Källström. Skytt: Ibrahimovic, rakt på målvakten.   Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Minut: 70. Avstånd: 29 meter. Vid bollen: Ibrahimovic. Skytt: Ibrahimovic, i muren.  Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Minut: 73. Avstånd: 35 meter. Vid bollen: Ibrahimovic. Skytt: Ibrahimovic, över.  Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Ryssland–Sverige 1–0

Sverige–Österrike 1–4

Minut: 11. Avstånd: 22 meter. Vid bollen: Ibrahimovic, Källström, Larsson. Skytt: Ibrahimovic, målvakten räddar.   Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Minut: 24. Avstånd: 30 meter. Vid bollen: Källström. Skytt: Källström, inlägg.   Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Minut: 25. Avstånd: 25 meter. Vid bollen: Ibrahimovic, Källström. Skytt: Ibrahimovic, utanför.  Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Minut: 60. Avstånd: 25 meter. Vid bollen: Ibrahimovic, Larsson. Skytt: Ibrahimovic, i muren.  Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Liechtenstein–Sverige 0–2