Spritt fotbolls-EM nära bli verklighet

Publicerad 2012-11-27

SvFF: "Vi skulle kunna få arrangera två matcher"

Friends Arena kan bli skådeplats för EM 2020

EM 2016 i Frankrike kan bli det sista mästerskapet med klassiskt värdland.

Michel Platinis förslag om ett spritt mästerskap 2020 vinner mark.

Och från svenskt håll motsätter man sig inte idén.

– Spontant kände många att det var väldigt bra, säger svenska fotbollförbundets generalsekreterare Mikael Santoft.

Uefa-ordföranden Michel Platinis förslag att sprida EM-slutspelet 2020 runt om i Europa tycks vinna stöd bland de nationella förbunden.

Förslaget går ut på att låta tolv länder vara delaktiga i slutspelet som ska vara öppet för 24 nationer.

Två bakomliggande orsaker till förslaget är den ekonomiska krisen i Europa samt att Uefa firar 60 år just 2020. Platini hävdade i förra månaden att han enbart går vidare med sin idé om en klar majoritet av de nationella förbunden är positiva.

– Vi vet att det har förekommit två strategidiskussioner med de nationella förbunden och att det finns ett starkt stöd för en sådan turnering. Jag tror att ett EM på flera platser i Europa kräver mindre förberedelser, säger Helmut Sandrock, generalsekreterare i Tysklands fotbollsförbund till tv-kanalen ZDF.

Vinner stöd

Under ett Uefa-möte i Dublin torsdag till fredag kommer Uefas exekutiva kommitté att presentera förslaget för medlemsförbunden. Svenska fotbollförbundets generalsekreterare, Mikael Santoft, kommer att vara på plats.

Är responsen på mötet positiv kan förslaget mycket väl bli verklighet.

Och det är inte bara i Tyskland som förslaget vinner stöd. Mikael Santoft, generalsekreterare på svenska fotbollförbundet motsätter sig inte förslaget.

– I samband med EM-finalen i somras presenterade Michel Platini idén. Han sa "fundera på det här". Spontant kände många att det var väldigt bra, säger Santoft.

"Finns stora fördelar"

Har ni på förbundet haft en diskussion?

– Vi har resonerat kring idén. Vi har varken sagt att det är perfekt eller dåligt, men det är intressant. Det finns stora fördelar, men också nackdelar och risker, säger Santoft.

Sedan EM 1992 har Sverige varit sugna på att arrangera mästerskapet ytterligare gånger. De gånger det varit aktuellt har det pratats om att arrangera tillsammans med Norge eller Danmark.

När nu EM utökats till 24 deltagande lag har Sveriges chanser att få arrangera detta nya, större mästerskap blivit nästintill obefintliga.

– Vi kan inte få EM när det växt på det här sättet. Snart kan bara länder som Frankrike, Tyskland och England arrangera. Bedömningen är att ett land som Portugal inte längre kan få ett EM. Vi i Sverige skulle kunna få arrangera två matcher med det nya förslaget. Vi har en av Europas mest moderna anläggningar, om inte den mest moderna i Europa (Friends Arena). Vi har infrastruktur och erfarenhet, säger Santoft.

Flaggar för riskerna

Den oro som tidigare uttryckts är att mista känslan av att Europa samlas i ett eller två länder för att uppleva mästerskapet. Och det är denna aspekt som Santoft flaggar för som en risk med idén.

– Supportrarna måste brinna för det här. Och det har också varit den stora frågan. Hur löser vi det allra häftigaste, supportrarna? Det blir en utmaning, säger Santoft.

Det verkar nästan som att förslaget kommer att gå igenom?

– Ja, jag kan inte bedöma det, men jag skulle tro det.

Enligt Reuters säger Theo Zwanziger, som sitter i Uefa exekutiva kommitté, att de tolv värdländerna skulle väljas efter Uefas rankning och huruvida landet har kvalificerat sig för mästerskapet.