Den Ghalna vändningen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-04

Värdlandet besegrade Nigeria – med tio man

”The black stars” till semifinal efter gastkramning.

Hemmanationen Ghana klarade det en hel nation hoppades. Eliminerade Nigeria och avancerade till semifinal i afrikanska mästerskapen. Men segern satt långt inne.

Matchen började i ett högt tempo, anförda av en euforisk publik tryckte ”The black stars” tillbaka sina motståndare i banan. Nigeria slog långt och satte sitt hopp till att Uche, Odemwingie eller Yakubu i anfallet skulle trolla fram något av ingenting. Men minuterna gick och hemmalagets spelövertag resulterade inte i speciellt många klara målchanser.

Visade mest vilja

I stället började Nigeria sticka upp och efter en dryg halvtimme resulterade ett nigerianskt anfall i en straff. Iskall exekutor i den heta grytan i Accra var Yakubu och ett nederlagstippat, närmast uträknat, Nigeria var i ledningen. Tio minuter senare – när alla trodde att halvleken var slut – kvitterade spelmotorn Michael Essien med en välplacerad nick.

Andra halvlek blev lika dramatisk som den första. Med halvtimmen kvar att spela frilägesutvisades Ghanas kapten John Mensah – fördel Nigeria. Men trots det numerära underläget visade det vitklädda hemmalaget mest vilja att avgöra. Sulley Ali Muntari var bra matchen igenom och i den 82:a minuten fick han utdelning. Med en stenhård passning från vänster hittade han en helt fri Agogo framför mål, 2–1. Efter målet satsade Nigeria allt framåt men lyckades inte överlista den före detta Hammarby-målvakten Richard Kingson i Ghanamålet.

I semifinalen väntar Tunisien eller Kamerun som spelar i kväll.