Barcelona vände mot Celtic

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-20

Messi tvåmålsskytt mot skottarna

Celtic Park i Glasgow sprakade vid matchstart, de grönvita hemmafavoriterna skulle bäras fram till stordåd mot Barcelona. Länge såg det ut som det skulle räcka men gästerna vann till slut – med 3–2.

Tempot var högt från första spark och efter några embryon till målchanser kom en trumeld av målchanser för katalanerna efter 13 minuters spel. Först testade Iniesta med ett lurigt skott som Artur Boruc i Celtic-målet räddade. På den efterföljande hörnan var Henry nära att spräcka dödläget. Fransmannen tog elegant ned bollen på bröstet och följde upp med ett skott men ynglingen Paul Caddis agerade räddande ängel på mållinjen. Ronaldinho skickade sedan iväg en stenhårt inåtskruvad hörna som Boruc, efter vissa besvär, fick kontroll på. Bortaledningen hängde i luften.

Men när gästerna inte fick utdelning stack ett vilt kämpande Celtic upp. Modig som en skotte vräkte sig holländaren Jan Vennegoor of Hesselink fram i straffområdet och tryckte in 1–0 med pannan. Vänsterinlägget kom från Lee Naylor.

Frank Rijkaard mannar reste sig dock omgående. Två minuter efter Celtics ledningsmål i den 16:e minuten väggspelade Leo Messi med Deco. Maradonas arvtagare hade sedan lite flyt i avslutet men bollen satt likväl i nättaket – 1–1.

Tryckte på

Barcelona tryckte nu på för ytterligare mål, men i matchminut 38 kom nästa skotska kalldusch. Ännu en gång lyftes bollen in från vänster, inne i straffområdet tajmade målfarlige mittfältaren Barry Robson bollen exemplariskt och lobbnickade in 2–1. En ledning som höll sig in i pausvilan.

De sista fyrtiofem inleddes med stämningshöjande – ”You'll Never Walk Alone” – från publiken. Sju minuter in i halvleken tystades skottarna på läktarna av ett mästerverk signerat Thierry Henry. Fransmannen bröt in från vänster och avslutade med ett skruvat skott i bortre krysset. Celtic-spelarna fortsatte att springa på Susanna Kallur-snabba ben men hade svårt att hänga med när Barca fick fart på sitt patenterade passningsspel.

När Henry klackade bollen strax utanför stolpen efter dryga timmens spel kändes ledningsmålet som en tidsfråga.

Kämpade tappert

Kaptenen Carles Puyol spädde på den känslan när han nickade från nära håll med kvarten kvar att spela, men Boruc stod rätt placerad.

Men till slut kom målet, ännu en gång var det Messi som hittade rätt. Kantanfallaren fick bollen lite snöpligt inne i straffområdet och avslutade med ett kallt skott lågt till vänster om Celtics storspelade målvakt. Fullträffen blev matchens sista.

De grönvita krigarna kämpade tappert matchen igenom och hade lätt platsat i William Wallace Braveheart-armé. Men kunnandet räckte inte till mot stjärnspäckade Barcelona som nu har ett och ett halvt ben i nästa omgång av Champions League.