”En laboratorieprodukt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-11

Så tränades han till bäst i världen

Och på den åttonde dagen skapade laboratoriet Cristiano Ronaldo.

Hur går man vidare om man redan kan göra allt med en boll?

Ronaldo knackar kotor, plaskar runt i jetströmmar under vattnet och justerar sina tänder för att slippa skador.

Cristiano Ronaldo.

Under EM i somras pumpade en av de stora portugisiska nyhetsbyråerna ut en artikel med en talande rubrik:

”Ronaldo: un experimento científico”. Ronaldo: ett vetenskapligt experiment.

Stora delar av förklaringen till att Cristiano Ronaldo blivit en av världens allra bästa fotbollsspelare är väldokumenterad.

Hans teknik och bollbehandling har vi läst mycket om. Hans drivkrafter – hans fattiga uppväxt och hans alkoholiserade pappa – likaså.

En annan del är betydligt mer oskriven.

Det är den del som får talangscouten som upptäckte Ronaldo att prata om honom som ”en laboratorieprodukt”.

I våras besökte jag Sportings ungdomsakademi utanför Lissabon. Direktören Pedro Mil-Homer guidade, och berättade om hur de förvandlat en 11-årig spoling till Europas bäste fotbollsspelare.

– I vanliga fall är tekniken området vi prioriterar över alla andra, men med Cristiano var det lite speciellt. Hans tekniska talang var så hög att den biten mer eller mindre löste sig självt.

Förädlandet av Cristiano Ronaldo kom att kretsa runt psyke – han bedömdes vara så instabil att klubben kopplade in flera olika barnpsykologer – och fysik.

När Ronaldo kom upp i tonåren växte han oregelbundet, och akademiläkarna gjorde därför en studie på densiteten i hans skelett. De gjorde bedömningen att den tunne, lille killen skulle växa snabbt och mycket, och till slut bli 188 centimeter lång.

Utifrån den kunskapen individanpassades sedan hela hans träningsprogram.

– Hade han tränat fel hade växtvärk kunnat bli till kroniska problem. Koordination och explosivitet är två väldigt viktiga nyckelord här, och för att få fram de egenskaperna krävs det att man inte belastar kroppen på fel sätt.

Ronaldo fick lära sig att springa på ett nytt sätt, som skulle vara mer avslappnat och mindre slitsamt. Många träningspass fick han inte alls röra bollen, utan i stället ägna sig åt koordinationsövningar.

Marques De Freitas tar upp tråden. Han är Sportings talangscout på Ronaldos hemö, Madeira, och har följt honom ända sedan han var väldigt ung.

– Det hände att han hölls utanför Sportings ungdomslag, eftersom han inte skulle spela för mycket fotboll. Han kunde bli extremt frustrerad av det.

Det finns gott om historier om hur Ronaldo exploderat under de här åren. Han ska ha kastat en stol mot sin lärare – innan klubben och familjen gemensamt beslutade att ta honom ur skolan – och en yoghurt mot en av sina tränare.

– Men folket i akademin visste vad de gjorde. Det är inte många klubbar som använder vetenskap på samma sätt som Sporting. Och Cristiano är ju en laboratorieprodukt, på så sätt att han är frukten av vad som i grund och botten var en vetenskaplig process.

Efter att Cristiano Ronaldo nu erövrat världen i Manchester Uniteds tröja är det många som frågat efter hans hemlighet.

Tony Strudwick – Uniteds fystränare – har sina teorier klara.

– Det som särskiljer Cristiano från andra spelare är att han har en plan med det han håller på med. De tidiga delarna av hans karriär har givit honom ett synsätt som är ganska unikt. Han ser på sin fotboll på ett sätt som påminner mycket om hur en individuell idrottare förhåller sig till typ friidrott.

En vanlig arbetsdag för en fotbollsspelare brukar vara ett par, tre timmar lång. Enligt Strudwick väljer dock Ronaldo frivilligt att snitta ungefär sex timmar på Man Uniteds träningsanläggning Carrington.

– Varje morgon är han en av de första som kommer in. Han äter sin frukost, och ser till att alla näringsvärden är de rätta, eftersom han inser att det är då han tankar sin kropp. Sedan tar han hand om sitt eget styrketräningsprogram, innan han kör den kollektiva träningen med oss. Efter det stannar han kvar för att själv specialgnugga någon av sina styrkor eller svagheter.

På träningsanläggningen finns också en speciell pool för finkalibrerad vattengymnastik. Ett specialsystem av jetströmmar gör träningen skonsam och högintensiv samtidigt, och en uppsättning undervattenskameror håller uppsikt över varje tendens till förslitning eller överbelastning.

Ronaldo brukar göra minst någon kvart om dagen i det blöta.

– Ska du kunna prestera tre gånger i veckan, möta lag som Barcelona och Chelsea 60 gånger om året – då måste du få ut maximalt av din kropp. Cristiano har den idealiska muskelstrukturen, och gör allt för att utnyttja det, säger Strudwick.

När Ronaldo avslutat sommarens semester var det första han gjorde att boka in ett tandläkarbesök i portugisiska Pombal.

Inte för att laga några tänder eller skrapa bort någon tandsten – utan för att jobba på sin fotbollskarriär.

Inget är nämligen så bra att det inte kan bli bättre, inget upplägg så detaljerat att det inte kan finslipas.

Tandläkaren Hélder Monteiro är expert på förhållandet mellan munnen och den övriga kroppen. Han gav några generella råd om att inte gnissla tänder (orsakar muskelspänningar) eller att svälja saliv (försämrar syreupptagningen), men gjorde även en mer detaljerad analys av Cristiano Ronaldos garnityr.

– En obalanserad mun leder till en obalanserad kropp. Jag gav honom några råd om hur han kunde arbeta med sin mun och sina tänder för att förbättra sin hållning, undvika förslitnings- och utmattningsskador – och för att få ut bättre effekt av sin muskelstyrka.

Doktor Henning Wackerhage är en tysk forskare i idrottsmedicin som är verksam vid Aberdeens universitet.

Han ägnar sig åt forskning runt genmodifiering och så kallad screening, en sort förhandstitt på en människas genetiska sammansättning.

Samspelet mellan ACTN3-generna – de som avgör halten av korta, explosiva muskelfibrer – och uthållighetens PPARdelta-gener sägs till exempel vara avgörande för en människas löpförmåga. IGF-1-genen påstås styra hur mycket han eller hon växer.

Wackerhage är expert på att överföra de här kunskaperna till idrottsliga sammanhang, och hans arbete har givit eko i fotbollsvärlden.

– En proffsklubb har kontaktat mig för att undersöka möjligheten att gentesta spelare, att göra en sorts genetisk prestationskontroll för att avgöra vilka talanger som är värda att satsa på. Det enda jag kunde säga var att det finns en hel legala frågetecken kring en arbetsgivare som gentestade nuvarande eller kommande anställda.

När Wackerhage först pratade offentligt om erbjudandet han fått så använde han termen ”Cristiano Ronaldo-genen”, för att exemplifiera den ultimata fotbollsspelaren.

Det kanske han inte skulle ha gjort. Under flera dagar efteråt blev han översköljd av samtal – från allt mellan journalister och fotbollstränare – som ville veta vad det egentligen innebar.

Till sist kände sig Wackerhage tvingad att gå ut och göra ett förtydligande.

– Nej, jag kommer inte att genomföra tester för att hitta Cristiano Ronaldo-genen, eftersom den inte existerar. Jag tror visserligen att det är fullt möjligt att avgöra vilken genetik som gör en människa snabb eller stark – men än så länge har inte forskningen kommit i närheten av att avgöra vilken genetisk sammansättning som får en människa att skruva in en boll i krysset.

Följ ämnen i artikeln