Chiles målvakt om kampen mot korruption och fördomar: Jag är stolt

Av: Petra Thorén

Publicerad:

RENNES. Matchen mot Sverige tar hon sig gärna an.

Den är resultatet av en större kamp som Christiane Endler varit delaktig i.

Chiles målvakten har stått upp mot sexism, korruption och fördomar i ett förbund som kastade ut sitt damlag.

– Vi minns hur det var förut och uppskattar att vi är här. Jag är stolt, säger hon inför premiären

När vi ses återstår det några dagar till premiären i VM. Chiles första någonsin på damsidan.

På  hotellet i Rennes utkanter är journalistuppbådet litet. Ett par spanska journalister har som uppdrag att serva fyra tv-kanaler i Chile, som inte skickar egna team på grund av pågående Copa America för män.

Populära på hemmaplan

Men landslaget är på plats och VM följs av en publik i hemlandet som tagit laget till sina hjärtan.

– Jag är väldigt stolt över att vara en del av det här laget som gör sitt första mästerskap. Det är väldigt viktigt för oss. Och hemma är de är väldigt förväntansfulla. De ser fram emot att se hur vi ska prestera, säger hon och påpekar:

– Vi är inte här för att delta, utan för att prestera. Vi vill ha resultat.  Alla i Chile väntar på vår första match. Familjerna kommer att samlas och vi vet att en öppen kanal kommer att sända VM. Det är fantastiskt för oss. Vi vet att alla ser fram emot det, säger hon.

Backa bandet tre år och verkligheten var en helt annan. Chiles damlandslag existerade inte.

Motarbetade av sitt eget förbund, inte önskade. 2014, beslutade Sergio Jadue, då dåvarande ordförande i chilenska fotbollförbundet, att lägga ner damlaget. Laget raderades från Fifas världsranking.

Christiane Endler minns de starka känslorna kring presidenten, som senare stängdes av på grund av korruption.

– Det var svårt när han fanns där för om du sa någonting om honom så kunde det bli värre och du riskerade att inte bli uttagen. Han hade en massa makt. Det är bra att han inte är kvar. Han är fortfarande under utredning, han befinner sig i Miami tror jag under beskydd, säger hon.

Som motpool under den svåra tiden skapades ett organisation (ANNJUFF) som såg över de kvinnliga fotbollsspelarnas rättigheter i vilken Christiane Endler engagerade sig.

Gått framåt

Samtidigt skedde det förändringar inom Chiles fotbollförbund. Jadues efterträdare Arturo Salah förde in en ny syn på damfotboll och ett reformarbete genomfördes. Det har nuvarande president Sebastian Moreno fortsatt.

– Det är bra med vår nya president. Vi talar ofta med honom, säger Endler och fortsätter:

– Vi känner alla till historien. För oss var det en stor besvikelse. Vi försökte slåss mot det. Under två års tid spelade vi inte en match med vårt seniorlandslag. Sen kom det in en person som verkligen ville jobba för damfotbollen och som försöker skapa bättre förutsättningar för oss. Han var med och arrangerade Copa de America i Chile, saker ändras nu.

– Vi har verkligen bra förutsättningar i landslaget nu. Och i ligan jobbar de också för förändringar. Tidigare hade vi bara en division, i år har det varit två. Det blir bättre och bättre. Kvalificeringen till VM har påverkar samhällets syn på damfotbollen.

– Damfotbollen växer i Chile och fler ser möjligheten för damfotbollen. Vi gör allt vad vi kan för att förändra bilden av damfotboll. Jag tycker att folk börjar ändra sin uppfattning, säger målvakten som till vardags spelar i Paris Saint-Germain där hon är klubbkompis med svenskan Hanna Glas.

Landslaget har varit på plats i Europa i flera veckor. Planen var att ha en precamp i Sverige, men den fick flyttas efter lottningen när det visade sig att lagen skulle mötas i premiären.

Under veckorna i Tyskland och Frankrike har spelarna försökt att njuta.

– Vi pratar ofta om hur det var förr. Vi säger till varandra att kommer du ihåg hur det var när vi åkte i buss och hade dåliga förutsättningar. Tio år av en hård kamp hjälper dig att uppskatta allt du inte hade tidigare. Det ger dig en extra styrka för att slåss i varje match.

– Jag är väldigt stolt över att vara kapten för det här laget. Jag hoppas att vi kan gör att bra VM, säger hon och påpekar:

– Vi har inga ursäkter.

Publicerad:

LÄS VIDARE