”Var galet – då förstod jag hur mäktiga vi är ihop”

Magdalena Eriksson och Pernille Harder om bilden som blev viral

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:

Magdalena Eriksson och Pernille Harder är ett välkänt fotbollspar för skandinaver.

När de delade en kyss efter Sveriges VM-avancemang togs en bild – som sände ekon över hela världen.

– Först då förstod jag hur mäktiga vi är ihop. Innan dess hade jag inte sett oss på det sättet, säger Eriksson till The Guardian.

Danmark missade att kvalificera sig till sommaren VM-slutspel i Frankrike. Den stora stjärnan Pernille Harder var ändå på plats under hela mästerskapet för att följa flickvännen Magdalena Eriksson.

Iklädd en svensk landslagströja sågs Harder på läktaren under samtliga matcher. Efter att Sverige hade slagit ut Kanada i åttondelsfinalen fångades en kyss dem emellan på bild – som sedan spreds världen över.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

”Fick en massa meddelanden”

– Det har alltid varit så naturligt för oss så vi har inte riktigt tänkt på att vi kan inspirera andra genom att lägga upp bilder på oss tillsammans eller liknande. Men när vi såg bilden och kommentarerna kring den så insåg man att; ”vi är förebilder”. Vi hade en massa meddelanden från unga, gamla och folk i vår egen ålder, säger Pernille Harder i en intervju med The Guardian.

Magdalena Eriksson hade inte heller räknat med reaktionerna som uppstod.

– Jag tror att det var då jag förstod betydelsen av att ha förebilder, eftersom det blev så stort och så många människor skrev till mig och sade att de såg upp till oss och förklarade hur mycket vi hade hjälpt dem. Först då förstod jag hur mäktiga vi är ihop. Innan dess hade jag inte sett oss på det sättet, säger svenskan.

”Hade så mycket ångest”

Duon träffades i damallsvenska Linköpings FC, och det var först under tiden i Sverige som Pernille Harder officiellt kom ut.

Magdalena Eriksson, som är uppvuxen i Stockholm, säger att det förmodligen var lättare för henne att berätta om sin läggning för familj och vänner.

– Men när jag tänker tillbaka på det hade jag så mycket ångest. När jag berättade för mina vänner grät jag så mycket och hade byggt upp så mycket press kring det, trots att jag troligtvis befann mig i en av de mest accepterande miljöerna i världen. Så jag kan bara tänka mig hur tufft det är för människor som inte lever i en miljö som jag gjorde, säger Eriksson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.