Danmark segrade – efter mål i sista minuten

Publicerad 2023-07-22

Det gick mot mållöst.

Men då klev Amalie Vangsgaard fram – och satte 1–0 till Danmark mot Kina i minut 90.

– Megafett, säger målskytten i Viaplays sändning.

Med svårslagna England och underdogen Haiti i gruppen såg nog Danmark och Kina varandra som sina största konkurrenter om andraplatsen i grupp D.

Och det var jämnt.

Länge.

Nära ta ledningen

Kina spelade bäst, men utan att komma till vassa chanser.

Samtidigt såg Danmark – som spelade VM för första gången sedan 2007 – nervösa ut, med mycket slarv i passningsspelet.

Men danskorna skapade chanser och var någon centimeter från att ta ledningen när Hammarbybacken Simone Boye Sørensen försökte stånga in en boll i ett öppet kinesiskt mål.

Avgjorde i 90:e

Danmark skulle istället göra 1–0 så sent som i den 90:e minuten när PSG:s Amalie Vangsgaard nickade från långt håll och fick se bollen studsa in bakom Kinas målvakt Xu Huan.

– Jag har väntat länge på mitt första landslagsmål och det kom ju lägligt, säger målskytten i Viaplays sändning.

– Det är så viktigt att vi får en bra start på det här mästerskapet, så tre poäng betyder mycket för oss.

Nu toppar de rödvita D-gruppen tillsammans med England, som slog Haiti knappt tidigare under lördagen.

Det är danskornas första VM-seger på 16 år.

Amalie Vangsgaard avgjorde VM-premiären mot Kina.