Franz Brorsson stor matchhjälte för U21-landslaget

Publicerad 2018-03-27

Kvalmatchen mot Cypern till nästa års U21-EM såg ut att sluta 0–0.

Men i den 97:e minuten blev Franz Brorsson stor matchhjälte efter att ha gjort mål med matchens sista spark.

– Det var ren glädje, säger Brorsson till Sportbladet.

Inför Sveriges möte med Cypern i dag ledde Belgien gruppen med sex poäng före de svenska U21-herrarna, som dock hade spelat två matcher färre.

Sverige, som i fredags vann borta mot Turkiet med 3–0, hade länge svårt att få hål på Cypern och matchen såg ut att sluta oavgjort.

– Det var en väldigt tuff match för oss i dag. Det var väldigt varmt, 25 grader och solsken, samtidigt som Cypern verkligen lärt sig av sin förlust mot Ungern senast och gjorde de väldigt svårt för oss i vårt anfallsspel. I första halvlek klarade vi inte riktigt av att komma in bakom deras backlinje utan fick spela framför dem hela tiden. Det gjorde att de kunde ställa om på oss ett antal gånger, säger Sveriges förbundskapten Roland Nilsson.

”Stor lättnad”

Efter paus blev Sverige farligare i anfallsspelet.

– Vi har pratat om att det är vi som ska spela klart matchen och att vi inte ska sluta spela innan domaren blåser, och det gjorde vi verkligen inte i dag, säger Roland Nilsson.

I matchens 97:e minut fick Sverige en hörna som Svante Ingelsson tog hand om. Och med matchens sista spark avgjorde mittbacken Franz Brorsson.

– Deras målvakt går ut och försöker boxa den. Vid straffområdets kant får jag bollen nästan felvänd, men så tar jag den med vänstern och lägger den över målvakten som är en bit från mållinjen, och så går den över deras försvarare som står på mållinjen, säger Brorsson.

– Det var ren glädje bara. Jag gör inte mål så ofta, det blir en stor lättnad och glädje samtidigt, fortsätter han.

Misstänkt hjärnskakning på Asoro

Den långa övertiden berodde delvis på att Joel Asoro ådrog sig en misstänkt hjärnskakning och fick behandling på planen.

– Det är en lång boll och han går upp och tar en fajt mot deras mittback som hoppar upp och trycker ner Joel som slår huvudet i gräsmattan när han landar. Han har huvudvärk nu. Vi får se vad läkaren säger, säger Roland Nilsson.

Vinsten innebär att Sverige vid seger i bortamatchen mot Malta i juni går upp på samma poäng som Belgien. Under hösten väntar sedan hemmamatcher mot Ungern, Turkiet och avslutningsvis mot just Belgien.

Vinnaren av gruppen går direkt till EM-slutspelet i Italien nästa sommar. De fyra bästa tvåorna (av nio) spelar playoff om de två sista platserna.