Manifestationen i stormatchen

Uppdaterad 2018-07-27 | Publicerad 2013-05-28

Klubbarna och supportarna vill ha bort ståplatsreducering inom svensk fotboll

Max 20 procent av de svenska arenorna får användas för ståplats från och med 2014.

Det beslutet gillar varken klubbarna, spelarna eller fansen.

Supportrarna ska manifestera vid derbyt mellan Malmö FF och Helsingborgs IF.

– Nu finns det ett starkare motstånd, säger SFSU:s ordförande Tony Ernst till Sportbladet.

Följ ämnen
Malmö FF

Inför säsongen 2008 fattade svensk fotboll ett gemensamt beslut för att modernisera landets fotbollsarenor. De bestämmelserna gäller från och med 2014 och handlar bland annat om ökad säkerhet på arenorna.

Men det fanns även krav på ståplatsreducering, och från och med 2014 får klubbarna maximalt utnyttja 20 procent av arenans kapacitet till ståplats.

Varken klubbar, spelare eller fans verkar vara positiva till den utvecklingen.

Svensk Fotbollssupporterunion (SFSU), som är en paraplyorganisation för alla supporterföreningar i allsvenskan och superettan, kommer att göra allt i sin makt för att få bort ståplatsreducering.

Vid Skånederbyt börjar manifestationen.

– Det är fattat i SvFF och förankrat i SEF. Man kan inte springa och gömma sig, och säga att det är beslutet uppifrån. Det är klubbarna själva som tagit det beslutet. Nu finns det ett starkare motstånd, faktiskt inte bara från supportrarna. Det märker man från klubbarna också, säger Tony Ernst, ordförande för SFSU, till Sportbladet.

– Det är inte samma folk nu som var med och drev igenom beslutet, det får man ge dem. Ståplatsreduceringen har ingått i en större apparat, att vi ska rusta upp våra arenor och ha vissa krav. Men då har man inte läst på tillräckligt noga vad det innebär.

Ernst: Låt klubbarna bestämma

När SFSU hade årsmöte i fjol fokuserade unionen på två frågor: 51-procentsregeln och ståplatsreducering. De fick rätt när det gäller 51-procentsregeln.

Nu vill de få bort ståplatsreduceringen.

– Till att börja med är det konstigt att någon ska bestämma hur många stå eller sittplatser man ska ha. Det passar väl utmärkt att föreningarna kan få göra det som passar dem, säger Tony Ernst.

– Det har legat lite i bakgrunden att plocka vi bort ståplatser så kommer oroligheterna att minska. Men det argumentet kan man döda rätt så rejält genom att ställa frågan: Vilken arenor i svensk fotboll har det varit mest problem på? Det är Råsunda. Det är där vi har haft störst publikoroligheterna och där finns det ingen ståplats.

”Kan försvinna på nästa SEF-möte”

SFSU-ordföranden hade gärna sett att man hade gjort som i Tyskland. Inför VM 2006 fick klubbarna själva bestämma hur arenorna skulle se ut.

– Det är helt och hållet en svensk konstruktion, det är inte så att Uefa eller Fifa säger att vi måste göra så här. Utan det handlar om ett beslut som kan försvinna på nästa SEF-möte, svårare än så är det inte. Och jag anser att vi har majoriteten till det, säger Tony Ernst.

– Vi har en sak, det är publik. Folk går inte till arenorna för den fantastiska fotbollen, man går ju för att få en upplevelse. Om vi bara skulle ha sittplats bara för familjer så tror jag vi skulle skjuta oss själva i foten. Vi ska naturligtvis ha det också, men det här är nog fel väg att gå.

Står alla klubbar och supporterföreningar bakom det här?

– Samtliga supporterföreningar i allsvenskan och superettan vill ha bort ståplatsreduceringen och det är vi som sköter frågan. AIK, Hammarby, Djurgården, IFK Göteborg, Gais, Elfsborg, Malmö FF och Helsingborg har årsmötebeslut på det här. Det kan vara någon klubb jag har glömt.

Vid onsdagens derby kommer det att delas ut en skriftlig manifestation vid arenan (se faktaboxen), klackarna kommer att ha tifon och spelarna kommer att gå in till matchen med tröjor med texten: ”Här står man”.

– Jag har väldigt god kontakt med Karl-Erik Nilsson i SvFF och Lars-Christer Olsson i SEF och har förberett dem för det här, jag har berättat om manifestationen. Vi vill jobba med dem, inte mot. Jag ser bara att det här kommer att lösa sig eftersom större delen av supportrarna och föreningarna och vill det. Då verkar det idiotiskt att inte göra som vi tycker, säger Ernst.