Nykomlingens lycka – Sandqvists olycka

Uppdaterad 2012-04-03 | Publicerad 2012-04-02

ÅFF vann efter målfyrverkeri

Nykomlingen Åtvidaberg fick en drömstart i den allsvenska comebacken.

Detsamma kan inte sägas om Örebro-målvakten Jonas Sandqvist, som återvänt efter tre år utomlands.

Den förre MFF-målvakten släppte in fyra mål – i första halvlek.

– Det är fyra för mycket, säger ÖSK-tränaren Sixten Boström.

Örebros målvaktssida har varit ett frågetecken sedan John Alvbåge lämnade klubben för IFK Göteborg i höstas.

Under vintern har den förre Malmö-keepern Jonas Sandqvist och israelen Tomer Chencinski värvats – och ända in i det sista har det varit oklart vem som skulle bli tränaren Sixten Boströms förstaval.

Sandqvist fick förtroendet i kvällens premiär mot Åtvidaberg – men tog den inte.

Nykomlingen ÅFF gjorde fyra mål i den första halvleken och höll undan till sin första seger i Örebro sedan 1974 – i en minst sagt händelserik match.

Det var svängdörrar i båda försvaren och målchanser skapades i var och varannat anfall.

Prodell tvåmålsskytt

Viktor Prodell blev tvåmålsskytt för gästerna, och Amir Suljic och Jesper Arvidsson noterade sig också i protokollet.

William Atashkadeh nätade dubbelt upp för hemmalaget – men närkingarna hade en tung uppförsbacke inför den andra halvleken.

– Vi släpper in fyra mål och det är fyra för mycket, sa ÖSK-tränaren Sixten Boström till Canal plus i paus.

– Jag tycker att vi passar till tre av dem. Vi måste vara mycket hårdare och rejälare i straffområdet.

Och visst, Örebro höll tätt i den andra halvleken och skapade en bastant press mot rutinerade Henrik Gustavsson i ÅFF-målet. Men Boströms mannar kom inte närmare än Daniel Bambergs reducering, och Åtvidaberg bärgade tre poäng i den allsvenska återkomsten.

– Vi gör en bra förstahalvlek och förtjänade det här, även om vi fick kämpa i andra. Det känns riktigt kul att åka härifrån med tre poäng, säger tränaren Andreas Thomsson i Canal plus.

William Atashkadeh:

– Vi gör enkla misstag och det håller inte på den här nivån, oavsett vilket lag du möter.

Örebro–Åtvidaberg 3–4 (2–4)

0–1 Viktor Prodell (10), 0–2 Amir Suljic (18), 1–2 William Atashkadeh (24), 1–3 Viktor Prodell (33), 2–3 William Atashkadeh (41), 2–4 Jesper Arvidsson (45), 3–4 Daniel Bamberg (76).

Varningar, Örebro: William Atashkadeh, Magnus Wikström, Tobias Grahn, Mohammed Saeid.

Domare: Daniel Stålhammar, Landskrona.

Publik: 6 729.

Örebro (4–3–3): Jonas Sandqvist – Patrik Haginge, Magnus Wikström, Boris Lumbana, Samuel Wowoah – Mohammed Saeid, Tobias Grahn, Armend Alimi – Markus Astvald (Karl Holmberg 64), William Atashkadeh, Valdet Rama (Daniel Bamberg 64).

Åtvidaberg: (4–5–1): Henrik Gustafsson – Anton Tinnerholm, Tom Pettersson, Daniel Hallingström, Jesper Arvidsson – Tobias Nilsson, Amir Suljic (Alain Junior Ollé Ollé 82), Viktor Prodell (Oscar Möller 65), Bruno Marinho, Kristian Bergström – Magnus Eriksson (Allan Arenfeldt Olesen 89).