Publicerad 2015-06-25

Uruguay fick två spelare – och tränare utvisad

De har kallats för ”den gyllene generationen” och favoriter att vinna titeln.

Och nu är Chile på god väg.

Efter vinst med 1-0 mot Uruguay i en av de rörigaste matcherna hittills i turneringen är laget framme vid semifinal och drömmen om första titeln i Copa América lever.

Men det satt hårt inne. Och det var stökigt.

Chile dominerade matchen från start och fick spela med en man mer från 63:e minuten sedan Edison Cavani fått sitt andra gula kort. Cavani rörde Gonzalo Jara lätt i ansiktet, och blev utvisad. Reprisbilder visade sedan hur Jara provocerat fram utbrottet genom att peta uruguayanen i rumpan. Något som domaren aldrig la märke till.

Med en man mer skickade försvararen Mauricio Isla sedan in segermålet i minut 81. Isla drog iväg ett lågt skott i högra burgaveln efter en framspelning av Valdivia som tagit vara på en målvaktsretur.

Ett redan sargat Uruguay jagade desperat efter en kvittering. Men tio man skulle komma att bli nio när Jorge Fucile också fick syna rött efter två varningar.

Då utbröt totalt kaos.

Den brasilianska domaren Sandro Ricci fick avbryta matchen i nära fem minuter efter vilda protester av Uruguayspelare och ledare. Innan det lugnat ner sig och matchen togs i mål hade även Uruguays tränare Oscar Tabarez skickats upp på läktaren.

”Hade tålamod”

Chiles 1-0-ledning höll sig tiden ut och det chilienska laget med superstjärnor som Valdivia, Arturo Vidal, Alexis Sanchez och Claudio Bravo är klart för semifinal.

Uruguay lämnar turneringen i kvartsfinal för första gången sedan 1997.

– Det var tufft, vi visste vad vi hade för motstånd, vi visste att Uruguay är vana vid att spela sådana här matcher och det skulle inte bli lätt, sa Chiles lagkapten och målvakt Claudio Bravo enligt AP.

– Vi hade tålamodet att göra mål och tålamodet att ha kontroll över matchen.

Chile får möta vinnaren i kvällens kvartsfinal mellan Bolivia och Peru.