Mållöst i premiären för FC Köpenhamn

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-09-13

Benfica närmast segern i blek match

FC Köpenhamn, med svenskarna Tobias Linderoth och Fredrik Berglund, fick 0–0 i den första gruppmatchen i Champions League mot Benfica hemma på Parken.

Men FCK var ett stolpskott från förlust.

Med en kvart kvar pricksköt anfallaren Paulo Jorges i stolpen. Bollen studsade turligt rakt i famnen på FCK-målvakten Jesper Christiansen.

Fredrik Berglund inledde piggt i anfallet. Efter en kvart tog han sig loss men drogs i tröjan av Benficas sista utpost, mittbacken Luisao, decimetern utanför straffområdesgränsen.

Situationen kändes som frilägesutvisning på portugisen. Men det blev bara frispark och den tog Tobias Linderoth. Men han skruvade bollen över muren och målribban. Annars var det en god möjlighet för FC Köpenhamn att ta ledningen.

– Jag och de övriga i laget kunde ha varit lite kyligare, vi hade några bra lägen men blev lite för ivriga, sade Fredrik Berglund.

Mycket kamp

De båda svenskarna var inblandade i mycket. Linderoth som defensiv mittfältare, han var med där det brände till, avvärjde och styrde och dirigerade.

– Grunden är en solid defensiv, men vi måste också våga spela ett eget spel för att lyckas, sade Tobias Linderoth inför äventyret i den förnämsta av de europeiska cuperna.

Något stort eget spel visade inte FCK. Inte Benfica heller. Det var kamp, och få finesser.

– Kasnske kunde vi ha vågat lite mer, hållit i bollen lite bättre. Benfica är bra och dom gick till kvartsfinal i fjol, men vi visade att vi kan vara med dom.

Berglund och Linderoth var svenskarna på planen i FCK:s första match någonsin i ett gruppspel i Champions League. Tidigare försök att kvala in har misslyckats.

– Stämingen var enorm och fansens support lyfte mig många procent. Det här var ju min första match i Champions League och det var otroligt, sade Berglund.

Göteborgaren Oscar Wendt, ny i truppen, satt på bänken. Och på läktaren bland 40085 i Parken fanns Marcus Allbäck, avstängd efter två gula kort i kvalmatcherna.

– Allbäck saknades, han jobbar alltid väldigt hårt.

Berglund isolerad

I hans ställe bildade Fredrik Berglund anfall med danska landslagets Jesper Grönkjaer, som byttes ut minuterna före pausen, ljumskskadad.

Innan dess hann Grönkjaer dra ett skott över, när han tog ner bollen, vände runt och klippte till i en enda rörelse.

Benfica skapade ingenting i den första halvleken. Men de släppte inte till några ytor heller, försvarsspelet var kompakt och spelarna tekniska och kvicka.

Efter pausen blev Fredrik Berglund mer och mer isolerad i anfallet. Han byttes ut med tjugo minuter kvar.

Svenskbekantingen Atiba Hutchinson (före detta Helsingborg och Öster) försökte med några genombrott men stupade i Benficas försvarsvall, som tänjde på gränserna till regelbrott.