Nigeria kan åka ur efter dubbla VAR-smällar

Dennerbys lag lever farligt i VM efter straffkaos

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

Dubbla VAR-smällar mot hemmanationen Frankrike.

Nu kan Thomas Dennerbys Nigeria åka ur VM efter straffkaoset.

– Om jag berättar hur jag verkligen känner så kommer jag förmodligen att bli hemskickad, sa Dennerby på presskonferensen efteråt.

Nigeria behövde ta en poäng i den sista gruppspelsmatchen mot hemmanationen Frankrike för att säkra en plats i åttondelsfinalen.

Fransyskorna dominerade matchen på ett fullsatt Roazhon Park i Rennes, men nigerianskorna stod emot – till den 75:e minuten.

Då gick Viviane Asseyi omkull i straffområdet i en duell med Ngozi Ebere på ett inlägg.

Tog hjälp av VAR

Domaren Melissa Borjas från Honduras pekade inte omedelbart på straffpunkten utan tog hjälp av VAR innan hon blåste, en av allt att döma, regelrätt straff. Samtidigt gav Borjas ett andra gult kort till Ebere som därmed blev utvisad.

Mittbacken Wendie Renard klev fram för att ta straffen för Frankrike men slog den stolpe ut och såg chockad ut.

Men strax efter missen konsulterade domaren kollegorna i VAR-rummet igen och fick genom sin hörsnäcka veta att målvakten Chiamaka Nnadozie gått lite, lite för tidigt och hade ingen fot kvar på mållinjen när straffen slogs. Keepern fick gult kort och straffen gick om.

Dennerbys gest

Renard slog straffen igen och den här gången satte hon dit den högt till vänster i stället: 1–0 till Frankrike.

Nigerias förbundskapten Thomas Dennerby stod och slog ut med armarna länge vid sidan i en gest som sa ”vad är det som händer?”. Efter matchen var det en upprörd Dennerby som mötte pressen.

– Om jag berättar hur jag verkligen känner så kommer jag förmodligen att bli hemskickad, sade han enligt SVT och fortsatte:

Dennerby är förbundskapten för Nigeria.
Foto: Alessandra Tarantino / TT
Dennerby är förbundskapten för Nigeria.

– Naturligtvis är jag besviken över resultatet. Frankrike är ett riktigt bra lag och behöver inte hjälp för att vinna. Jag känner mig besviken för att tjejerna gjorde så bra ifrån sig och följde matchplanen perfekt, men det förstördes av folk vi inte är så glada över.

Resultatet betyder att Frankrike vinner gruppen med full pott. Nigeria stannar på tre poäng och riskerar därmed att åka ur VM som en av två treor som inte går vidare till åttondelsfinal.

Norge blir tvåa i gruppen efter att besegrat Sydkorea med 2–1 efter dubbla straffmål.

Men norskorna kan ha drabbats av en tung skadesmäll. Stjärnan Caroline Graham Hansen, som slog in den första straffen och fixade den andra, fick nämligen utgå efter duellen som gav den andra straffen. Hon såg ut att skada foten när hon tacklades omkull.

Laddar Matchöversikt
Laddar Matchöversikt
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.