Enner Valencias första mål mot Qatar dömdes bort

Ecuadors Enner Valencia gjorde VM:s första mål redan efter tre minuter.

När fullträffen sedan VAR:ades var det många som inte fattade någonting.

Nu har Fifa kommit med en förklaring.

Qatar föll i VM-premiären – sämst på 92 år

Qatar fick en mardrömsstart på fotbolls-VM. Värdlandet, som är med för första gången, låg under med. 2–0 i paus hemma mot Ecuador och var stundtals helt utspelade.

Sydamerikanernas storstjärna Enner Valencia stod för båda fullträffarna, en med pannan och den andra från straffpunkten.

PLUS: Profilernas tips: Så slutar fotbolls-VM 2022

Men anfallaren trodde han gjort 1–0 redan efter tre minuter. I samband med en fast situation kunde han knoppa in bollen från nära håll.

Kom med förklaring

Lång VAR-granskning senare var målet bortdömt. Av matchbilderna att döma var nog känslan för de flesta att det var en felaktigt domslut.

– Oerhört besynnerligt. Jag fattar ingenting, sade experten Hasse Backe i TV4.

Några minuter senare visades reprisbilder som faktiskt gav VAR-rummet rätt och ytterligare en stund senare basunerade Fifa ut en förklaring.

Michael Estradas fot ska ha varit i offsideläge strax innan målet. Eftersom målvakten var långt ute i straffområdet var det en Qatar-försvarare som var siste man. Regeln säger som bekant att du som anfallande lag måste ha två spelare nedanför dig för att vara onside.

Ecuador vann med 2–0.