Frölunda och Assyriska mot allsvenskan

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-07-21

Båda lagen på väg att gå upp

Frölunda och Assyriska blev helgens stora vinnare i superettan.

Göteborgarna vann seriefinalen mot Öster med 3-1 och Assyriska slog Sylvia med samma siffror.

Det innebär att de båda ligger på allsvensk plats.

I den mån det existerar en publikkris i fotbollens superetta har den inte drabbat Växjö, där Öster har seriens bästa hemmasnitt.

På lördagen förbättrades det ytterligare när 4 298 åskådare kom till toppmatchen mot Västra Frölunda.

Öster spelade bländande fotboll i den första halvleken, men Frölunda kom tillbaka starkt efter pausen och vann med 3-1 (1-1).

Efter matchen utbytte de båda tränarna, Östers Jevgenij Kouznetsov och Frölundas Lars-Olof Mattsson artigheter.

- Frölunda var starkast, bäst disciplinerat, ville mest och hade också några riktigt bra lirare, sade Jevgenij Kouznetsov.

Lars-Olof Mattsson påpekade att hans lag inte har råd till slå sig till ro trots den tionde raka matchen utan förlust och trots att försprånget till de skuggande laget ständigt vuxit.

- I dag räddades vi av en blandning av grisflax och hårt jobb, förklarade han.

Östers snabba passningsspel ställde till stora problem för Frölundaförsvaret i den första halvleken. Hemmalagets enda mål, innickat av seriens skyttekung Andreas Ottosson, kunde följts av flera, om skärpan i avslutningarna varit större. Dessutom svarade Frölundas målvakt John Alvbåge för flera kvalificerade räddningar.

Två snabba mål avgjorde

Den långt ut stående Östermålvakten Björn Stringheim fick se Dorde Uzelacs lobb segla in i målet i slutet av den första halvleken. Före pausen gjorde sedan John Arvbåge en jätteräddning på ett närskott från Andreas Ottosson.

Frölunda avgjorde matchen med två snabba mål i den andra halvlekens inledning. Det första genom Fredrik Björck på hörna, det andra efter en snabb omställning genom Ola Johansson. Öster var i det läget ett slaget lag. Frölunda hade goda möjligheter att öka på sin ledning.

- Skönt, nu har vi säkrat kontraktet, men vi fick en ordentlig gastkramning. Öster är grymt bra när de börjar rulla runt, kommenterade Frölundamålvakten John Alvbåge.

Frölunda leder nu superettan - sju poäng före Öster, Assyriska (en match mindre spelad) och Enköping.

De övriga av lördagens matcher slutade oavgjort. Topplaget Enköping och de förra allsvenskingarna Trelleborg spelade 0-0, medan Åtvidaberg och Ängelholm slutade 1-1 efter mål av Andreas Svensson (Ängelholm) och Ola Carlsson (Åtvidaberg).

På söndagen spelade även Häcken och Café Opera 1-1, medan IFK Malmö och Västerås båda vann med 3-1 mot Brage respektive Mjällby. Brommapojkarna vann borta mot Gefle med