Sportjuristen: Så påvekar superligan svensk fotboll

Uppdaterad 2023-12-22 | Publicerad 2023-12-21

Domen i EU-domstolen kommer att få påverkan på den inhemska fotbollen.

Vi kan bland annat få se konkurrerande svenska turneringar i framtiden.

– Mycket beror på supporterflytandet och marknaden, det handlar om vad fotbollspubliken vill titta på, säger idrottsjuristen Stefan Alvén på advokatbyrån Sportlex.

Stefan Alvén har följt den juridiska processen i EU-domstolen i Luxemburg för eget intresse.

Utan att jobba med det aktivt har han som ledande idrottsjurist personliga tankar och spekulationer.

Uefa och Fifa har inte längre monopol, det påverkar också Svenska Fotbollförbundet.

– Vårt eget förbund har likt Uefa krävt att klubbarna ska be om tillåtelse för att genomföra en turnering. Nu behöver de inte göra det längre för att arrangera till exempel en ungdomsturnering. Så det öppnar upp för turneringar som förbundet egentligen inte skulle vilja ha. Samtidigt är det svårt att veta vad det skulle vara för turneringar med tanke på ordinarie spelschema och säsongsupplägg, säger Stefan Alvén.

LÄS MER: Så blir nya Super League

Kan bli två konkurrerande ligor

En eventuell start av Super League ser också ut att innebära mindre pengar till svensk fotboll.

– För en liten fotbollsnation som Sverige finns en fördel att Uefa har försökt idrottspolitiskt fördela ner pengar på nationsförbund och nationer som inte går så långt i Champions League. De har startat upp Europa League och Conference League för att fördela ut pengar till fler samt att även mindre klubbar och mindre nationer ska få internationellt utbyte och få intäkter därifrån, säger Stefan Alvén.

För en större svensk klubb som Malmö FF kan det bli enklare att nå Champions League och få större del av de intäkterna.

Den intäktssumman kan däremot bli lägre för de deltagande klubbarna att dela på.

– I en stängd liga med de stora drakarna finns det inget intresse för att sprida pengar ner i systemet. Det skulle kunna vara en nackdel för svensk fotboll. Om det blir två konkurrerande ligor med Champions League och Super League, så skulle det bli en mindre kaka att fördela, säger Stefan Alvén.

LÄS MER: Så blir nya Super League

”Då går det inte runt”

Champions League startades av Lennart Johansson för att få större intäkter till Uefa att kunna fördela vidare.

Nu vill de största europiska klubbarna ta det ett steg längre för att få större del själva och i större utsträckning själva säkerställa intäkterna.

– I det stora perspektivet handlar det om vad supportarna och publiken vill ha. Det går inte att starta en ny stor superliga utan sponsorer och publik. Där har man fårstått att supportertalanger är negativa till planerna på en ny superliga. Vid bojkotter skulle man inte starta det eller tvingas lägga ner. För då går det inte runt, säger Stefan Alvén.

EU vill ha fri konkurrens

Det har samtidigt funnits ett brett missnöje kring att Uefa och Fifa har utnyttjat sin makt på ett otillbörligt sätt.

– I slutändan är det marknaden som avgör. Det är väl så EU vill att det ska vara, att konkurrensen får avgöra. För det kan vara positivt att de stora organisationerna konkurrensutsättas. Det är ändå fansen som kommer att avgöra om de bara vill se de stora lagen möta varandra, eller är det är roligt att se mindre lag få möta större lag med förhoppning om att David ska slå Goliat. Jag tror på det senare, men vi får se, säger Stefan Alvén.

EU-domstolens kom fram till att de internationella förbundens hot om uteslutning strider mot unionens regler om fri konkurrens.