Bodö/Glimt utslaget ur Conference League

Förlorade förlängningsdrama mot Ajax

Publicerad 2024-02-22

Bodö/Glimt var sannerligen nära en superskräll i Europa Conference League.

I stället blev det snöplig sorti och förlust mot Ajax efter förlängningsdrama i Nordnorge.

– Vi förtjänar att gå vidare över två matcher. Vi är egentligen ett bättre lag, säger Patrick Berg till Viaplay.

Förra veckan i Amsterdam blev det minst sagt dramatiskt, när Ajax hämtade in 0–2 till 2–2 på tilläggstid i Europa Conference League-sextondelsfinalen mot norska Bodö/Glimt.

Torsdagens retur? Den skulle också sluta i snöpligt, nordnorskt depp.

Kenneth Taylors välskruvade avslut i 114:e minuten skickade Ajax vidare till åttondelsfinal – och satte stopp på Bodös skrälldrömmar.

Men ja, det satt som sagt långt inne. Och vägen dit var ytterst dramatisk.

Varsitt rött kort

Ajax fick det första ordet i matchen i minut 34 när lagkapten Steven Berghuis till fullo utnyttjade ett stycke Glimtslarv i uppspelsfasen.

I den efterföljande andrahalvleken började sedan galenskapen på allvar.

Tre minuter in i halvleken blev Ajaxkroaten Josip Sutalo utvisad efter att ha stoppat ett friläge. Mindre än 20 minuter senare så hade Bodödansken Albert Grönbaek dragit på sig ett andra gult och jämnat ut numerären på planen. Till slut skulle också kvitteringen komma, när den egenfostrade Patrick Berg placerade in 1–1 i minut 83. Totalt 3–3 i dubbelmötet.

Missade öppet mål

En chansfylld kvart senare väntade förlängning för att avgöra vem som skulle gå vidare – och det blev som sagt Ajax till slut.

Även om Bodö/Glimt sannerligen inte saknade chanser. Nino Zugelj missade öppet mål. Målskytten och lagkaptenen Berg drog en frispark i ribban.

Men när slutsignalen gick efter 120 plus tillägg så var det gästerna som fick fira ett åttondelsfinalsavancemang på Aspmyras konstgräs.

”Det är inte bara otur”

Detta trots att Bodö/Glimt, sensationellt nog, vann skottstatistiken med förkrossande 24–9.

– Det är en egenskap att göra mål i Europa och du ska göra mål. Det är inte bara otur. De har åtta-nio hundraprocentiga chanser de ska sätta, säger norske experten Jan-Åge Fjörtoft i Viaplays sändning.

Han fortsätter:

– Norsk fotboll har dessutom en egenskap att släppa in onödiga mål. Vi kan inte bara kalla det otur.