Hurtig matchvinnare när Sverige tog stort kliv mot VM

Uppdaterad 2021-11-26 | Publicerad 2021-11-25

GÖTEBORG. Sverige står med ena foten i VM 2023.

Lina Hurtig forcerade vackert in segermålet, 2–1, på volley i 80:e minuten inför ett fullsatt Gamla Ullevi och beskrev glädjescenerna:

– Jag blev galen.

Tidig gruppfinal i VM-kvalgruppen mellan ettan, Sverige, och tvåan, Finland, men utan flera offensiva blågula nyckelspelare med på planen.

Ingen Kosovare Asllani, Anna Anvegård, Rebecka Blomqvist eller Hanna Bennison. Då var det Fridolina Rolfö som gav Sverige spets och kvalitet i inledningen mot Finland.

Amanda Ilestedt och Sofia Jakobsson spelade sig ur eget straffområde, Rolfö skarvade vidare till Lina Hurtig – och Barcelonastjärnan satte fart.

Hurtigs passning var perfekt och helt frispelad lättade Rolfö 1–0 (11) vackert förbi finska målvakten Tinja-Rikka Korpela.

Överraskande kvittering

2–0 hängde i luften ett tag när ett inspirerat Sverige fick flera fina spelvändningar med stora ytor.

Men i stället chockade Finland med 1–1.

Ria Öling hittade Linda Sällström med en delikat stickare i djupled. Magdalena Eriksson stod på hälarna och på avslutningen av Sällström i bortre krysset (29) var svenska målvakten Hedvig Lindahl chanslös.

Sverige kom ut med ny energi i den andra halvleken och tryckte ner Finland mot eget straffområde men utan skapa de riktigt heta målchanserna.

Det blev ytterligare fart när förbundskaptenen Peter Gerhardsson tog in Johanna Rytting Kaneryd på högerkanten och en trubbig Sofia Jakobsson klev över till vänster.

Med 17 minuter kvar kom Caroline Seger och Mimmi Larsson in (Jakobsson och Filippa Curmark ut) och det svenska trycket ökade ännu mer. Det var spel mot ett mål inför 13 429 högljudda åskådare på ett nollgradigt Gamla Ullevi.

Publiken bar fram Sverige offensivt i slutforceringen.

Hyllas av Gerhardsson

Till slut orkade inte de östra grannarna hålla emot längre.

Sverige rullade bollen från vänster till höger och Filippa Angeldal slog ett tidigt inlägg/djupledsboll.

Lina Hurtig tog löpningen och Juventusstjärnan stötte in 2–1 på volley (80).

– Jag ser att försvararen kommer missa och vräker mig framåt och får in bollen, säger Juventusanfallaren och förklarar formen som gav ett mål och ett assist mot Finland:

– Vi är i en fas med mycket matcher. Kroppen känns bra. Målskyttet har lossnat det senaste. Målen har börjat trilla in, säger Hurtig.

Peter Gerhardsson hyllade matchvinnaren:

– Hon är i jättebra form. Det är en väldigt skicklig fotbollspelare. Hon är spelintelligent i sitt sätt att spela fotboll. När hon kommer hit med det självförtroendet så lyser det om henne, säger förbundskaptenen.

Glas om publiken: ”Vi njöt varje sekund”

Om inte annat så växte säkerligen självförtroendet av publikstödet.

13429 åskådare hade hittat till Gamla Ullevi – vilket märktes vid varje stort svenskt anfall.

– Man njuter för fullt. Det är en extra push, extra adrenalin. Något vi tränar för varje dag. Fantastiskt. Vi njöt varje sekund, säger Hanna Glas.

Något annat njutbart är tabelläget inför återstoden av kvalspelet.

2–1-segern innebär att det svenska damlandslaget leder VM-kvalgruppen klart, sex poäng före Finland när halva kvalet är spelat.

– Det gäller att vinna matcherna som är kvar så behöver vi inte tänka på något eller några andra, säger inhopparen Caroline Seger.

VM 2023 avgörs i Australien och Nya Zeeland.