FHM ger grönt ljus för tävlingsidrott

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

Folkhälsomyndigheten, FHM, ger klartecken för tävlingsidrott för vuxna.

Därmed kan allsvenskan i fotboll för damer och herrar starta som planerat i juni.

Men utan publik under överskådlig framtid.

Herrallsvenskans planerade fotbollspremiär är 13–15 juni och damallsvenskan – som sänds på Sportbladet play – har premiär 27–28 juni. Även superettan är planerad att starta i mitten av juni.

En formulering ska publiceras på FHM:s hemsida som gör detta möjligt, erfar Sportbladet. Något Expressen var först med att publicera.

Beslut ska ha tagits tidigare i veckan inom myndigheten, och kommer enligt Sportbladets uppgifter att meddelas på en presskonferens i morgon klockan 08.20 med FHM:s generaldirektör Johan Carlsson. Även kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) samt inrikesminister Mikael Damberg (S) medverkar.

”Pågår arbete”

Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand säger till Sportbladet:

– Det pågår arbete och dialoger med olika personer och mellan olika organisationer där vår förhoppning och förväntan kvarstår att idrotten och fotbollen ska kunna starta upp under ansvarsfulla former.

Samtalen med FHM:s jurister kring ”tävlingsidrott för vuxna” har från idrottens sida letts av RF:s generalsekreterare Stefan Bergh.

– Jag har en roll att från RF:s sida leda samtalen med myndigheten, men vi är flera som hjälps åt, säger han.

”Är en lagspelare”

Att svensk idrott nu kan börja öppna upp vill Stefan Bergh inte ta åt sig någon ära för.

– Jag är en lagspelare och det är ett antal kollegor tillsammans med jag själv som gör det här jobbet, har han tidigare sagt till Sportbladet.

Förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på över 50 personer kommer att förlängas, enligt uppgift, vilket innebär att publik på fotbollsmatcher och idrottstävlingar inte är aktuellt inom en överskådlig framtid.


Sportbladet Play 100 % fokus på damallsvenskan – se djupanalyser, tabelltips och intervjuer med alla lag på Sportbladetplay.se


Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.