Tappat 42 (!) platser – då kraschade sajten

Av: Simon Norberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Cristiano Ronaldo, 32, kammade nyligen hem sin femte Ballon d’Or i karriären och anser sig själv vara världens bästa fotbollsspelare.

Men när organisationen CIES Football Observatory rankade världens mest värdefulla spelare hamnade portugisen långt ner på listan.

Något som fick sajten att krascha.

Cristiano Ronaldo poserade nyligen med sin femte Ballon d’Or uppe i Eiffeltornet och i segertalet slog portugisen fast att han är den bästa fotbollsspelaren genom alla tider.

Bara veckor innan dess tog han emot priset som världens bästa spelare av Fifa.

Sajten kraschade

Men i en nyutkommen studie, genomförd av den respekterade organisationen CIES Football Observatory som har mandat av både Fifa och Uefa, rankas Ronaldo bara som den 49:e mest värdefulla fotbollsspelaren i världen.

När den Schweizbaserade organisationen basunerade ut listan blev intresset så stort att sajten kraschade, uppger ESPN.

– Det finns objektiv fakta som förklarar hans värdering. Hans ålder är det viktigaste men sen har inte Real Madrid gjort det bra den här säsongen och Ronaldo själv har heller inte gjort speciellt mycket de senaste månaderna, säger Raffaele Poli som är chef för organisationen till ESPN.

Tappat 42 placeringar

Portugisen värderas till cirka 790 miljoner för att jämföra med ettan Neymar, 2,1 miljarder, och tvåan Leo Messi som värderas till 1,9 miljarder kronor.

Så vad ingår i beräkningarna?

Metoden inkluderar bland annat nivån på spelarens klubb, ålder och prestation under den aktuella säsongen i olika tävlingar, minuter de spelat, och internationell status samt kontraktsstatus.

För bara tolv månader sedan var Ronaldo sjua på den här listan och värderades till cirka 1,2 miljarder, men efter bland annat bara fyra ligamål och hela 16 poäng bakom Barcelona har alltså värdet sjunkit med hela 42 placeringar enligt organisationen.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.