Klart: Uefa inför VAR i Champions League

Av: Martin Tolén

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Themba Hadebe / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

FOTBOLL

Nu är det klart.

Från och med nästa säsong kommer VAR att införas i Champions League.

– Genom att införa det till augusti 2019 är vi övertygade om att vi har tillräckligt med tid för att hitta ett säkert system, säger Uefa-ordföranden Aleksander Čeferin.

Derbyfest på lördag! Sportbladet sänder Roma-Lazio och Real Madrid-Atlético Madrid i samarbete med Strive


Uefa avböjde möjligheten att införa videodomare, eller så kallade VAR-domare (video assistant referee), inför årets säsong.

Men efter ett lyckat VM – där tekniken testades fullt ut av Fifa – har Uefa nu tvärvänt.

På ett möte under torsdagen beslutade Uefa exekutiva kommitté att införa VAR i flera Uefas turneringar till kommande säsong.

VAR i EM 2020

Därmed kommer tekniken att finnas tillgänglig i samtliga matcher i Champions League från Champions Leagues play-off, den sista kvalomgången innan gruppspelen.

Dessutom kommer tekniken att införas i Supercupen 2019, EM 2020, Europa League 2020 och Uefa Nations League-finalerna 2021.

– Genom att införa det till augusti 2019 är vi övertygade om att vi har tillräckligt med tid för att hitta ett säkert system och att träna upp domarna för att säkerställa ett effektivt och framgångsrikt användande av VAR i Champions League som är världens största fotbollsturnering, säger ordföranden Aleksander Čeferin till Uefas hemsida.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.