Sofia Jakobsson om kritiken: ”Lätt sitta på läktaren...”

Av: Petra Thorén

Publicerad:

NICE. Statistiken efter premiären visar att de offensiva startspelarna i Sverige var ineffektiva stora delar av matchen.

Nu kommenterar Sofia Jakobsson sin egen insats – och de oroväckande siffrorna.

– Det är lätt att sitta på läktaren och säga att vi inte kommer till avslut, säger Sofia Jakobsson.

Sverige vann premiären mot Chile med 2-0. Men det dröjde 74 minuter innan någon av Sveriges offensiva spelare levererade ett avslut på mål.

Till de offensiva spelarna räknar vi  Sofia Jakobsson, Kosovare Asllani, Fridolina Rolfö och Stina Blackstenius.

Efter regnavbrottet och en taktisk justering kom avgörandet efter 1–0 av Kosovare Asllani och 2–0 av inhopparen Madelen Janogy.

Ytteranfallaren Sofia Jakobsson, på plats i Nice, kommenterar nu statistiken och sin egen insats. Hon var en av de spelare som fick låga betyg både av Sportbladet och Fotbollskanalen.

– Det är lätt att sitta på läktaren och säga att vi inte kommer till avslut, men jag tycker ändå att vi kommer till en del chanser. Vi tar oss runt på kanterna, vi jobbar ner dom som lag och till slut kommer chanserna. "Kosse" sätter dit den, Janogy gör ett fantastiskt mål och vi får ta med det positiva och det är ett bra lag vi möter som är tuffa i straffområdet, säger hon.

Sofia Jakobsson
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Sofia Jakobsson

Den egna bilden av matchen har ändrats med lite perspektiv.

– Vi fick kolla på lite klipp igår och det kändes mer positivt att se i efterhand. Man kommer alltid ut med massa känslor efter matchen. Men efter att ha sett en massa klipp så tycker jag att det var många klipp som var bra.

Vad i din bild har förändrats?

– Det var mycket känslor i och med att det var ett avbrott, vi hade precis kommit igång med spelet när det blev ett avbrott. Men jag tycker att vi efter det höjde oss och skapade en del och med inhoppen blev det positivt, säger hon och fortsätter:

– Om man kollar på Chile har de gjort bra matcher. De förlorade mot Tyskland med 2-0, de spelade bra mot Italien. Det är ett bra lag, det är inget dåligt lag och försvarade sig med mycket folk i boxen. Det är inte lätt att spela sig igenom åtta man i boxen, man får se det från det perspektivet också.

Funderar inte på sina möjligheter till spel

På frågan hur hon ser på sin egen prestation svarar Sofia Jakobsson så här:

– Jag kämpar på, jag tar de löpningar jag ska. Sen får jag vara negativ i att jag ska vara bättre i inspelen. Jag hade något inspel som jag borde satt ännu mer snett inåt bakåt i första och något i andra. Men i stort sett som lag tycker jag att vi gjorde det bra.

Sofia Jakobsson är känd för sin speed, en egenskap som passar bäst mot ett mer klivande lag.

Hon har inga funderingar kring sin egen möjlighet till spel från start mot Thailand, som väntar näst för Sverige.

– Jag funderar inte riktigt så. Jag är glad för att vi vann matchen för det första. Sen vi som startade jobbade ner Chile och de som kom in gjorde det med energi. Sen gör Janogy en fantastisk prestation vid sitt mål och fick visa sina kvalitéer, svarar hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.