Rubensson straffhjälte för Häcken

Bröt jobbiga måltorkan

Publicerad 2023-10-02

NORRKÖPING. Tre matcher utan mål.

Nu lossnade det för Häcken som hakar på i guldstriden efter Elin Rubenssons straffmål.

– Det är otroligt viktiga poäng, säger Elin Rubensson efter 1–0-segern mot Norrköping.

Den damallsvenska toppstriden är ett getingbo.

Häckens seger borta i Norrköping gör att Hisingslaget står på samma poäng som Hammarby, 49, och guldkandidaterna har nu ett försprång på fyra poäng ner till Linköping.

Men det var en Häckenseger som inte var självklar.

Norrköping imponerade och hade flera farliga lägen i första halvlek men landslagsmålvakten Jennifer Falk stod pall.

I stället var det Häcken som tog ledningen i slutet av första halvlek.

Rubensson hjälte

Rosa Kafaji fintade sig förbi inne i straffområdet men fick sig en knuff av Norrköpings Irma Cajlakovic och domare Sandra Almkvist pekade på straffpunkten.

Sofia Hjern slängde sig åt rätt håll och var på bollen men Elin Rubenssons straff letade sig trots det in i mål.

– Jag kände mig trygg. Det var bara att går fram och trycka dit den, säger Rubensson.

Visserligen var det inget spelmål den här gången men Häcken bröt likväl den dystra sviten med tre raka matcher utan mål, där laget stod noterat för två kryss och en förlust.

Några fler mål blev det inte och Häcken vann med 1–0.

– Det är en otrolig lättnad efter den här matchen. Vi har väntat länge på den här trepoängaren. Vi har haft mycket stolpe ut, i dag har vi lite stolpe in. Tre poäng sitter jäkligt fint i dag, säger Häckens Josefine Rybrink.

I den andra damallsvenska matchen för kvällen blev det delad pott i Växjö, 1–1. Hemmalaget lyckades fixa en poäng mot Rosengård tack vare Dessi Dupuys kvittering i början av första halvlek.

För Rosengård, som har 37 poäng, innebär det att det är åtta poäng upp till Linköping som ligger trea, det vill säga den sista Champions League-platsen, med fem omgångar kvar att spela.